Overlevingskansen vermisten Rotterdam vrijwel verkeken: ‘We gaan uit van het ergste’

Thierry de GraafBij de explosie, die gisteren rond 20.30 uur plaatsvond, raakten twee mensen gewond van wie één zwaargewond. Met drie andere personen is ondanks vele pogingen geen contact gekregen, zij worden nog altijd vermist.

Foute boel

Bekenden van één van die vermisten, een eigenaar van een badkamerbedrijf, vertellen aan RTL Nieuws dat hij wel aanwezig was tijdens de explosie. Hij was gisteravond nog aan het werk in zijn pand. Ze gaan dan ook van het allerergste uit. “Het was vrij snel duidelijk dat het foute boel was.”

Ook kennissen die vanochtend en vanmiddag bij de ravage aan de Schammenkamp kwamen kijken, vrezen het ergste. “In het ene pand was één iemand binnen, in het andere pand waren nog twee mensen. Zij worden nu allemaal vermist”, vertellen ze.

Op deze beelden is te zien hoe Almir een overlevende redde uit het zwaarbeschadigde pand:

Een woordvoerder van de veiligheidsregio verwacht eveneens niet dat er nog mensen levend onder het puin vandaan worden gehaald. “We houden er rekening mee dat ze zijn overleden als ze nog binnen zijn. Er is nu geen overlevingskans meer.”

Hele werkplaats weg

En dan is er ook nog de materiële schade. Niet alleen van de bedrijven waar de vermisten werkten is niets meer over, ook de werkplaats van banketbakkerij Almina is totaal verloren gegaan. “Onze werknemers zijn gisteravond net op tijd ontsnapt. Het was zo’n heftige explosie, iedereen schrok zich de pleuris”, vertelt een medewerker. “Gelukkig gaat het goed met onze medewerkers en zijn ze niet gewond. Maar we zaten pas net in het pand, een halfjaar. En nu is onze hele werkplaats weg.”

Er wordt op dit moment gezocht naar een vervangende werkplaats zodat de productie van de patisserie weer hervat kan worden. 

Ook Dave, die een loodgietersbedrijf heeft aan de Schammenkamp, leeft in grote onzekerheid. “De steunpilaren van het pand zijn aangetast, het is instabiel en ik denk dat het plat moet. Dat betekent dat ik geen bedrijf meer heb. Op dit moment kan ik m’n pand niet in, dus kan ik niets.”

Dave kende de werknemers van beide bedrijven, waarvan de panden volledig zijn verwoest, goed. “Ik maak me ernstig zorgen om de vermisten. Ik sprak ze vaak, ze waren altijd aan het werk, altijd druk. Dit is heel erg.” Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment