Overlast storm Isha in Groot-Brittannië en Ierland, code oranje in Noord-Holland

Thierry de GraafDe Britse weerdienst Met Office heeft gewaarschuwd voor extreem harde wind en levensbedreigende stortbuien. Ook moet er gevreesd worden voor tornado’s.

Het komt zelden voor dat praktisch het hele Verenigd Koninkrijk onder zo’n waarschuwing valt, melden Britse media.

Treinverkeer

De Schotse spoorwegen hadden de hele avond het treinverkeer fors beperkt. Ook elders in Groot-Brittannië werden treinen geannuleerd, uit voorzorg of omdat spoorwegen waren overstroomd.

Het nucleaire complex Sellafield, gelegen bij het plaatsje Seascale aan de Ierse Zee in het noordwesten van het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn operaties tijdelijk opgeschort. Sellafield wordt momenteel gebruikt voor de opslag van de Britse plutoniumvoorraad en hoogradioactief afval, aldus BBC.

Tientallen vluchten tussen de Ierse hoofdstad Dublin en Groot-Brittannië zijn inmiddels gecanceld. Ook vluchten tussen het Noord-Ierse Belfast en onder meer Londen werden afgeblazen. 

Vannacht hoogtepunt

Afgelopen nacht was de storm op zijn hoogtepunt. Vanaf een uur of acht in de ochtend zal de kracht naar alle waarschijnlijkheid afnemen. Desalniettemin kan er ook in de ochtendspits nog veel regen vallen en moeten bestuurders rekening houden met harde windstoten.

Daarna zal de wind snel in kracht afnemen en trekt de regen naar het zuidoosten weg, is de verwachting. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment