Tegen de inmiddels 78-jarige oud-president Desi Bouterse is twintig jaar gevangenisstraf geëist. Vandaag hoort hij zijn eindvonnis, maar velen twijfelen of Bouterse ooit nog achter de tralies belandt.
‘Regering begrijpt impact’
De strafzaak duurt al meer dan zestien jaar en de moorden werden meer dan vier decennia geleden gepleegd. Met de uitspraak tegen Bouterse hoopt Suriname een stukje van dit nationale trauma achter zich te laten, vertelden Surinamers deze week aan RTL Nieuws.
“De regering begrijpt de emotionele impact van de zaak en roept op tot eenheid, verantwoordelijkheid en respect voor de rechtsstaat”, zei de huidige president van Suriname Chan Santokhi vannacht.
Hij spreekt van ‘een cruciale uitspraak voor de natie’.
De behandeling van de zaak in het hof begint vanmiddag, maar het kan uren duren voordat er een uitspraak is. Er is een veiligheidsplan opgesteld, benadrukte justitieminister Kenneth Amoksi gisteravond nog.
Naast wegafsluitingen zijn er verhoogde surveillances, wegblokkades en veiligheidscontroles. “De politie is alert, ondersteund door andere veiligheidsdiensten.”
Wegen afgesloten
“De weg naar de rechtbank was gisteren al afgesloten”, vertelt verslaggever Ruben Leter vanuit Suriname. Hij merkt dat er in Suriname veel aandacht is voor de zaak. “Er wordt veel over gepraat, zowel op de radio als door mensen onderling. De hoop is vooral dat het rustig blijft.”
Eerder deze week spraken we met nabestaande Rani, wiens broer Robby de Decembermoorden niet overleefde. Bekijk dat gesprek hier:
Ambassades waarschuwen
Bouterse zelf heeft zijn aanhangers afgelopen weekend ook opgeroepen om kalm te blijven. De Nederlandse ambassade in Paramaribo heeft gisteren gewaarschuwd voor mogelijke onrust rond de rechtszaak, terwijl de Amerikaanse ambassade aanraadt om de omgeving van het gerechtsgebouw te mijden.
De zaak gaat om de moord op vijftien advocaten, journalisten, militairen, geleerden en vakbondsleiders in 1982. Naast Bouterse staan nog vier medeverdachten terecht.