Oranjevrouwen strijden met wereldkampioen Spanje om ticket Spelen

Thierry de GraafDe voetbalsters van Oranje strijden vanaf 21.00 uur in de halve finale van de Nations League met wereldkampioen Spanje om een ticket voor de Olympische Spelen. De winnaar plaatst zich voor ‘Parijs,’ terwijl de verliezer moet hopen dat Frankrijk in de andere halve finale wint van Duitsland. Omdat het gastland al is geplaatst voor de Spelen, schuift het tweede ticket in dat geval door naar de nummer 3 van de Nations League.

Bondscoach Andries Jonker moet voor het duel met Spanje puzzelen met zijn opstelling. Middenveldster Jill Roord kampt met een zware knieblessure en is er niet bij in Sevilla, terwijl achter de namen van Victoria Pelova, Vivianne Miedema, Jackie Groenen, Lineth Beerensteyn en Shanice van de Sanden een vraagteken staat.

Oranje kwam één keer eerder uit op de Spelen. In 2021 in Japan was onder bondscoach Sarina Wiegman de kwartfinale het eindstation. Met het oog op de overvolle voetbalkalender wilde Jonker de Spelen aanvankelijk laten lopen, maar na aandringen van zijn speelsters veranderde hij nog van mening. Spanje werd afgelopen zomer in Sydney al wel voor het eerst wereldkampioen, maar was nog nooit actief op de Spelen.

Dit is het eerste seizoen van de Nations League voor vrouwen. Oranje plaatste zich voor de laatste vier door eerste te worden in een groep met WK-finalist Engeland, België en Schotland. Spanje rekende af met Italië, Zweden en Zwitserland.

Volgende week woensdag staan de finale en de wedstrijd om de derde plek op het programma. Oranje speelt dan thuis tegen Duitsland of Frankrijk.

Bron: ANPWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment