Oproep minister aan onderwijs: blijf aandacht geven aan Holocaust

Thierry de GraafHij reageert daarmee op een besluit van de Hogeschool Utrecht (HU) om een reeks lezingen over de jodenvervolging en genocide door de nazi’s uit te stellen. Onder meer politici en het CIDI zijn verontwaardigd daarover.

‘Geen discussie’

Volgens Dijkgraaf is en blijft het herdenken van, het vertellen en onderwijzen over de verschrikkingen van de Holocaust belangrijk. “Daar is geen discussie over en staat volledig los van de spanningen die het conflict in het Midden-Oosten met zich meebrengt.”

Het is niet helemaal duidelijk waarom de hogeschool de lezingen heeft uitgesteld. Het zou gaan om de veiligheid van sprekers die niet zou kunnen worden gegarandeerd. 

Moreel kompas

In de politiek is veel verontwaardiging  over het besluit van de HU. NSC-leider Pieter Omtzigt vraagt zich op X hardop af ‘waar het morele kompas van de HU is gebleven’. Hij wil dat de lezingen snel doorgaan, en dan ook openbaar.

BBB-leider Caroline van der Plas wil mede vanwege het besluit van de HU een Kamerdebat over antisemitisme. Ze vindt het onbegrijpelijk dat de hogeschool hier voor kiest op de dag dat de Holocaust wordt herdacht.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment