Opluchting om vrijlating Nederlandse gijzelaar Ofir (18) uit Gaza

Thierry de GraafOfir Engel werd op 7 oktober door Hamas ontvoerd vanuit de kibboets Be’eri bij Jeruzalem, kort na de aanval van Hamas op Israël.

De jongen was toen nog zeventien jaar oud. Na bijna acht weken is hij gisteravond op dag zes van het staakt-het-vuren door Hamas vrijgelaten, bevestigde zijn tante aan RTL Nieuws.

Beelden van Ofir

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) deelde op X beelden van Israëlische media waar Ofir in vrijheid te zien is:

Van het ministerie van Buitenlandse Zaken tot demissionair premier Mark Rutte; iedereen reageert opgelucht op zijn vrijlating. Buitenlandminister Hanke Bruins zei ‘dankbaar en opgelucht’ te zijn. “De afgelopen weken hebben we ons via alle diplomatieke kanalen ingespannen om dit voor elkaar te krijgen”, schreef ze op X

“Na deze afschuwelijke tijd kan hij nu eindelijk worden herenigd met zijn familie en vrienden”, liet Rutte via X weten.

Wekenlange nachtmerrie

Gisteren deed de tante van Ofir, Yael Engel Lichi, bij RTL Nieuws nog haar verhaal. Ze vertelde hoe de familie al wekenlang tussen hoop en vrees leefde. Deze week werden tientallen gijzelaars vrijgelaten, maar Ofir zat er tot dan toe nog niet bij. “Elke dag wachten we in spanning af of hij op de nieuwe lijst staat van gijzelaars die vrijkomen. Een nachtmerrie”, vertelde ze.

Dat de jongen gisteravond dan toch werd vrijgelaten, kwam als een grote opluchting. “We hopen hem snel weer te zien, zodat we eindelijk weer kunnen ademhalen”, zei ze. Hamas liet gisteren in totaal veertien gijzelaars vrij. Of de gevechtspauze verder verlengd wordt, is nog niet duidelijk.

Zijn opa Jucha Engel sprak van ‘een hele goede avond’. Hij wachtte in het ziekenhuis in Tel Aviv waar Ofir naartoe gebracht zou worden na zijn vrijlating. “Ze hebben alles hier al voorbereid in de kamer”, vertelde zijn opa. “Er liggen schone kleren, dat is zo aardig.”

‘Een heel groot cadeau’

De vader van Ofir Engel was gisteren jarig. “Dit is dus een heel groot cadeau voor hem”, zei Jucha. “29 november is voor ons nu een hele belangrijke datum”, zei de opa.

Bekijk hier de oproep die tante Yael Engel vorige maand deed in de hoop Ofir vrij te krijgen:

Nederlandse nationaliteit

Ofir, die tijdens zijn gijzeling achttien werd, heeft Nederlandse voorouders. Hij kreeg kort na zijn gijzeling de Nederlandse nationaliteit. Dat kon omdat zijn opa in Nederland woonde en na de Tweede Wereldoorlog naar Israël verhuisde.

De nationalisering vond plaats dankzij een spoedprocedure. Het ministerie van Buitenlandse Zaken hoopte hiermee de kans op zijn vrijlating te vergroten.

De jongen is voor zover bekend de enige Nederlander die in Gaza gegijzeld werd.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment