Oostenrijkse rechts-extremist vrijgelaten door taliban

Thierry de Graaf


De Afghaanse taliban hebben de Oostenrijkse rechts-extremist Herbert Fritz vrijgelaten. Fritz, 84 jaar oud, trok vorig jaar mei naar het land omdat hij wilde bewijzen dat het daar veilig was. Hij hoopte hiermee te bereiken dat Oostenrijk geen Afghaanse vluchtelingen meer zou opvangen en degenen die daar al waren, terug zou sturen.

Fritz betaalde die reis dus met een dure prijs. In totaal werd hij 282 dagen gevangengehouden door de taliban. Vandaag verliet hij Afghanistan waarna hij aankwam op de luchthaven van de Qatarese hoofdstad Doha. Qatar bemiddelde tussen Oostenrijk en de taliban om de vrijlating van Fritz. 

Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat Fritz in Doha eerst medisch gecontroleerd zal worden voordat hij doorreist naar huis. Fritz kreeg de afgelopen maanden via de Oostenrijkse ambassade in Pakistan alsnog zijn medicatie en een hoorapparaat opgestuurd. Het ministerie bedankt Qatar en een EU-vertegenwoordiging in Afghanistan voor de samenwerking om Fritz vrij te krijgen.

Oostenrijker

Lees ook:

Oostenrijker opgepakt door taliban: wilde bewijzen dat Afghanistan veilig is

Fritz schreef voordat hij werd opgepakt nog een artikel voor een uiterst rechts tijdschrift vanuit Afghanistan, ‘vakantie met de taliban’ noemde hij het. Enkele weken later werd hij door die extremistische groep opgepakt: hij werd beschuldigd van spionage. 

Fritz was tientallen jaren een bekend gezicht in de rechts-extremistische wereld. Hij was medeoprichter van de Nationale Democratische Partij (NDP). Die politieke partij werd verboden in 1988. Voordien stond de partij bekend om haar neofascistische gedachtegoed. 

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier. 

Bron: RTL Nieuws / ReutersWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment