Het blauwtongvirus raast rond onder schapen en andere dieren. Toch lijken de verschijnselen dit jaar milder te zijn dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Royal GD, een medisch laboratorium dat kijkt naar de gezondheid van onder meer landbouwdieren.
Het laboratorium onderzocht verschillende schapen- en melkveebedrijven waar gevaccineerd is, in opdracht van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). Waar vorig jaar veel dieren last hadden van heftige kreupelheid, zijn er dit jaar vooralsnog weinig ernstig zieke dieren waargenomen bij de onderzochte bedrijven.
Tijdens de epidemie vorig jaar waren de runderen gemiddeld 22 dagen ziek en hadden veel dieren hevig rode gezwollen kroonranden. Daarnaast hadden de dieren ook laesies op de neus, in de bek en op de uier.
Op de bezochte rundveebedrijven dit jaar genezen de dieren relatief snel, maar het labaratorium ziet ook dat er steeds weer nieuwe dieren besmet raken.
Verdubbeling
Dat het virus zich snel verspreidt, ziet ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Eerder maakte deze bekend dat het aantal gevallen van het blauwtongvirus in een week tijd flink is toegenomen. Het virus is op 1094 plekken vastgesteld bij schapen en andere dieren, twee keer zoveel als vorige week.
Blauwtong is een ziekte die vooral schapen treft, maar ook geiten, runderen en herten. Ook sommige dierentuindieren kunnen een besmetting oplopen, zoals kamelen, lama’s, giraffen en okapi’s, maar het is onbekend of dat is gebeurd. Het virus gaat vooral in de Achterhoek rond. Ook in Overijssel, Noord-Brabant en Limburg is het virus op veel plekken aangetroffen. Vorige week ging het nog om 503 gevallen.
Zwellingen
Het virus veroorzaakt onder meer een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen bij vee. Daardoor kunnen ze sterven. Blauwtong wordt onder meer verspreid door besmette knutten, piepkleine steekvliegjes. Het virus is niet besmettelijk voor mensen.
Vorig jaar gingen tienduizenden schapen dood door het blauwtongvirus.