Onderwijsbond wil lerarenopleiding gratis maken

Thierry de GraafDe voorzitter wijst erop dat er al regelingen bestaan die het aantrekkelijker moeten maken voor studenten om voor een lerarenopleiding te kiezen. Zo betalen ze de eerste twee jaar slechts de helft van het collegegeld.

“Voor zij-instromers zijn er bijvoorbeeld allemaal verschillende regelingen”, zegt Van Gelder. “Maar zij moeten vaak zelf op zoek naar een werkgever en leuren voor de subsidie. Dat maakt het onaantrekkelijk om zij-instromer te worden.”

Rijksacademie

Ze ziet wel iets in een rijksacademie, vergelijkbaar met de opleiding van Defensie of de Politieacademie. Daar volgen mensen gratis een opleiding en krijgen ze ook direct een inkomen. “Zeker voor mensen die al werken en overwegen leraar te worden, moet het heel eenvoudig en goedkoop worden gemaakt. Zonder aan de bekwaamheidseisen en bevoegdheden te tornen.”

De AOb-voorzitter vreest niet voor een stormloop als de lerarenopleiding gratis wordt. “Mensen zeggen ook: straks wordt iedereen leraar, als dat gratis is. Maar dat is bij de Politieacademie toch ook niet het geval? Zolang de lat hoog blijft liggen, selecteert dat zichzelf prima uit.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment