OM eist 23 jaar cel en tbs tegen Belg voor doodsteken ex in Delft

Thierry de GraafDe steekpartij was op 5 februari vorig jaar. Het slachtoffer had kort daarvoor haar relatie met de verdachte uit het Belgische Heist-op-den-Berg verbroken. Daarop reed hij ‘s ochtends direct na een boksles met twee messen vanuit Antwerpen naar Delft. In een voortuin aan de Frederik van Eedenlaan werd de vrouw neergestoken met in totaal 26 messteken. Haar toen 6-jarige dochter was getuige. “Mama, je gaat toch niet dood?”, reageerde ze.

‘Kon niet verkroppen dat ze me verliet’

De 57-jarige moeder van het slachtoffer en de 55-jarige partner van de moeder probeerden V. nog weg te duwen. “Dat moesten ze bijna bekopen met hun eigen leven”, zei de officier van justitie. De moeder werd vier keer gestoken in romp en hals, haar partner werd geraakt in de halsslagader. “Ze hebben gevochten als leeuwen.”

Het OM gaat uit van twee pogingen tot doodslag en een moord omdat V. geen ander doel had dan doden. Onderweg naar Delft kondigde hij in berichten aan dat hij zijn ex-vriendin ‘kapot wilde maken’. Ook negeerde hij smeekbedes van zijn vrienden om terug te keren.

De advocaat van V. vroeg de rechtbank Den Haag haar cliënt vrij te spreken van moord. Volgens haar had V. geen plan.

De verdachte, die na een achtervolging in België werd aangehouden, schreef op de terugweg naar Antwerpen op Facebook dat hij drie mensen had neergestoken, onder wie ‘de persoon van wie ik hield. Ik kon het niet verkroppen dat ze me verliet’. Ook belde hij het alarmnummer 112 en vertelde dat hij ‘megadom’ was geweest.

V. zegt zich de steekpartij niet te herinneren, maar dat gelooft de officier van justitie niet. Tijdens zijn voorarrest zei hij in een afgeluisterd gesprek tegen zijn broer: “Maar ik herinner me alles nog hè? Ik ga dat nu zo spelen, dat ik me niets herinner.”

Verminderd toerekeningsvatbaar

V. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen oordelen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was en een langdurige behandeling nodig heeft.

De rechtbank doet op 8 februari uitspraak.

Femicide

Esmeralda was slachtoffer van femicide, oftewel: vrouwenmoord. Bij femicide is vaak sprake van een machtspositie van de man en/of oefent de man controle uit op de vrouw. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vrouw die niet uit een onveilige relatie kan ontsnappen. Als een relatie toch uitgaat, loopt een vrouw nog meer risico om slachtoffer te worden van geweld.

In Nederland wordt elke acht dagen een vrouw vermoord door (ex)partnergeweld, in totaal gaat het om 40 tot 50 vrouwen per jaar. Zes op de tien vrouwen die tussen 2017 en 2021 in Nederland door geweld om het leven kwamen, werden door hun (ex-)partners vermoord.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment