Oeps, foutje: ‘Eindstrijd’ over Brits koningshuis hier verkeerd vertaald

Thierry de Graaf


Het boek is geschreven door de Britse schrijver Omid Scobie. Hij beschrijft het Britse koningshuis is crisis.

Een belangrijke passage in het boek gaat over de onthulling die Meghan Markle en prins Harry twee jaar geleden bij Oprah deden. Zij zeiden dat er binnen het koningshuis zorgen zouden zijn over de huidskleur van hun zoontje Archie, nog voor hij geboren werd.

De Britse pers keek reikhalzend uit naar het boek Endgame, in de hoop dat er meer duidelijk zou worden over wíe binnen het koningshuis de uitspraak zou hebben gedaan. In het Engelse boek staat daar niets over, de namen zijn weggehaald. Maar in de Nederlandse versie staat opgeschreven dat het om de huidige koning Charles ging die de uitspraak deed. 

Koninklijk Huis-deskundige Rick Evers merkte dat als eerste op.

Juridisch gedoe

Bij RTL Boulevard werd gisteravond besproken hoe de naam mogelijk in het boek terecht is gekomen. Schrijver Scobie moest om juridisch gedoe te voorkomen mogelijk de naam uit zijn versie halen, maar dat is door een fout in de Nederlandse vertaling wellicht vergeten. Bekijk het hele fragment hier (vanaf 1 minuut 40):

De Nederlandse uitgever van Eindstrijd, Xander Uitgevers, heeft het boek na de onthulling meteen uit de schappen gehaald. “Er is een fout ontstaan in de Nederlandse editie”, meldt de uitgeverij in een korte verklaring. “Er wordt in de vertaling aan een rectificatie gewerkt.”

Uitgever: passages corrigeren

De Britse auteur Scobie zelf zei tegen RTL Boulevard dat hij in zijn boek geen naam heeft genoemd. “Het boek is in meerdere talen en helaas spreek ik geen Nederlands. Maar als er vertaalfouten inzitten, dan zal de uitgever dat wel ondervangen. Ik heb de Engelse versie geschreven. Er is geen versie geweest uit mijn handen waarin namen zijn genoemd.”

Volgens Xander Uitgevers moet er een ‘aantal passages’ worden gecorrigeerd, zonder verder details te noemen. Wanneer het boek terugkomt in de winkels, is nog niet duidelijk. Daarover wordt later meer bekend.

Het nieuws heeft Engeland inmiddels ook bereikt. “Het nieuwe boek van Scobie geeft in het Nederlands blijkbaar prijs wie zich ‘zorgen’ maakte om de huidskleur van Archie”, schrijft The Guardian. Ook The Express, Mail Online, The Daily Mail, The Independent en andere grote Britse kranten berichten over het nieuws.   

Zelf ontkende Charles eerder dat hij de opmerking ooit gemaakt heeft.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment