Oekraïne geeft bevel tot ontruiming tientallen dorpen aan het front

Thierry de GraafHet gaat om dorpen in het district Kupiansk, ten oosten van Charkiv in het noordoosten van Oekraïne. De gelijknamige stad in dat gebied geldt als een belangrijk spoorwegknooppunt waar voor de oorlog zo’n 30.000 mensen woonden. Oekraïne heeft in het noordelijke gebied omvangrijke verdedigingslinies aangelegd. Die bestaan onder meer uit loopgraven en prikkeldraad.

Volgens gouverneur Oleh Synjehoebov worden ruim 3000 mensen getroffen door het evacuatiebevel.

De Oekraïense autoriteiten geven vaker opdracht dorpen te ontruimen om gevaarlijke situaties. Die opdrachten worden niet altijd gehandhaafd. Niet alleen inwoners van plaatsen aan het front lopen risico.

Beroep op bondgenoten

Rusland voert regelmatig grootschalige drone- en raketaanvallen uit op doelen in het hele land. Oekraïne heeft herhaaldelijk een beroep gedaan op buitenlandse bondgenoten om te helpen bij het versterken van de luchtverdediging.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist ook geregeld de wereld over voor overleg met bevriende landen. Hij maakte vandaag zijn opwachting op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment