NYT analyseerde video explosie ziekenhuis Gaza: ‘Laat niet zien wat er is gebeurd’

Thierry de GraafBegin vorige week ontplofte er iets bij het al-Ahli Arab ziekenhuis in Gaza-stad. Hamas beweerde meteen dat een Israëlisch bombardement op het ziekenhuis aan 500 mensen het leven had gekost. Later werd dit bijgesteld naar honderden doden. Westerse inlichtingendiensten denken dat het in werkelijkheid tientallen doden waren. 

Israël zei niets met de ontploffing te maken te hebben en beweerde dat een raket van de Islamitische Jihad uit Gaza uit koers raakte en op het ziekenhuis terecht was gekomen.

Informatieoorlog

De ontploffing zorgde voor grootschalige protesten in het Midden-Oosten en dagenlange speculaties over de schuldvraag. Ook burgers zochten mee. Hamas en Israël bleven elkaar de schuld geven.

The New York Times spreekt van ‘een informatieoorlog’ en een van ‘de meest omstreden momenten’ in de oorlog tussen Hamas en Israël.

De Amerikaanse krant probeerde helder te krijgen wat er precies gebeurd is en analyseerde beelden die op de avond van de ramp live op Al Jazeera te zien waren.

Het Israëlische leger deelde deze beelden in de afgelopen twee weken veelvuldig. Te zien is hoe een raket in de lucht ontploft. Even later explodeert er iets bij het ziekenhuis. Volgens Israël gaat het om de raket vanuit Gaza die uit koers is geraakt.

Ruim 3 kilometer verderop

The New York Times meldt dat de beelden echt zijn, maar de krant denkt dat deze raket ‘zeer waarschijnlijk’ niet de oorzaak van de ontploffing is. De raket ontplofte namelijk ruim 3 kilometer van het ziekenhuis in de lucht, blijkt uit analyse van gelijktijdige beelden van Israëlische media. Bovendien werd de raket vanuit Israël afgevuurd, niet vanuit Gaza, schrijft de krant.

Bekijk hier de beelden van Al Jazeera waar het om gaat:

De Amerikaanse krant stelt dat de raket ontplofte door gevechten die die nacht elders aan de grens tussen Gaza en Israël plaatsvonden. De vraag is: wat ontplofte er dan wel bij het ziekenhuis? The New York Times heeft hier geen antwoord op.

Raket met ongebruikte brandstof

Het is mogelijk, schrijft de krant, dat de Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten gelijk hebben en inderdaad een uit koers geraakte raket van een Palestijnse militante groep op de parkeerplaats bij het ziekenhuis terecht kwam. Maar het bewijs dat daar vooral voor aangeleverd werd – de video van Al Jazeera – laat dát niet zien.

Het klopt wel dat er tientallen Palestijnse raketten werden afgevuurd van vlak bij het ziekenhuis, stelt de krant. En de explosie, met een kleine krater, maar veel slachtoffers, kan veroorzaakt zijn door een raket met nog veel ongebruikte brandstof die uit koers raakte.

Olaf Koens legde vorige week uit dat een aanval op een ziekenhuis een oorlogsmisdaad is: 

Tegelijkertijd zijn er volgens The New York Times ook aanwijzingen dat Israël wél bombardementen uitvoerde in de buurt van het ziekenhuis.

Op geverifieerde beelden zagen journalisten twee explosies binnen twee minuten van de fatale explosie. Een woordvoerder van het Israëlische leger zegt hierover tegen de krant dat er ‘in de buurt van het ziekenhuis niet gebombardeerd werd’, maar weigert te zeggen op wat voor afstand van de medische instelling wél aanvallen werden uitgevoerd. 

‘Verschillende interpretatie’

De krant legde de vindingen voor aan de Amerikaanse inlichtingendiensten. Die lieten weten ‘veel vertrouwen’ te hebben in hun conclusie dat het een verkeerd afgevuurde raket van een Palestijnse groepering betrof.

Een woordvoerder zegt dat ‘inlichtingendiensten en The New York Times de video van Al Jazeera verschillend interpreteren’.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment