Timmer was in die tijd directeur van BNNVARA, waar beide programma’s onder vielen.
Inbreuk op geloofwaardigheid
In zowel een interne verklaring voor medewerkers van de NOS als een persverklaring licht hij zijn vertrek toe: “Zonder hier nader in te willen gaan op de aard, toon en teneur van het artikel van vandaag in de Volkskrant, en wat ik wel en niet herken aan gedane beweringen, het artikel maakt inbreuk op de geloofwaardigheid die nodig is om leiding te geven aan de noodzakelijke veranderingen waar de publieke omroep en de NOS voor staan.”
Timmer zegt zijn besluit ‘niet lichtvaardig’ te hebben genomen, maar laat weten niet anders te kunnen dan te vertrekken: “Hoezeer ik ook verantwoordelijkheid voor deze mooie en betekenisvolle organisatie voel en in het bijzonder voor de cultuurverandering waar we mee bezig zijn, dit maakt dat ik heb besloten te stoppen als algemeen directeur van de NOS.”
Volgens BNNVARA-medewerkers waren er sterke aanwijzingen dat het bij zowel DWDD als Zembla behoorlijk mis was. Timmer zou die signalen wel hebben opgevangen, maar er niets mee hebben gedaan, zeggen zij in de Volkskrant.
Grensoverschrijdend gedrag
Timmer was tussen 2014 en 2018 directeur van BNNVARA. Dat was in de tijd dat er op de redactie van het programma DWDD sprake was van grensoverschrijdend gedrag.
In 2018 trad hij in dienst van de NOS. Daar kreeg hij vorig jaar te maken met de berichten over misstanden op de redactie van NOS Sport. Toen was een vertrek van Timmer niet aan de orde.
De raad van toezicht van de NOS heeft begrip voor het besluit van Gerard Timmer, maar tegelijkertijd betreurt zij dat ‘een breed gewaardeerde directeur’ afscheid neemt.
Volgens de raad heeft Timmer zich sinds zijn aantreden in 2018 ‘enorm ingezet’ voor de NOS. “Hij was de voortrekker van de inspanningen om van de NOS een inclusieve organisatie te maken en de omgangsvormen te verbeteren.”