Noorwegen stemt voor omstreden diepzeemijnbouw

Thierry de GraafHet land hoopt door middel van diepzeemijnbouw grondstoffen te vinden die kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld windmolens en elektrische auto’s.

Noorwegen is van plan om een gebied op zee van 280.000 vierkante kilometer te gebruiken voor de diepzeemijnbouw. Dat is groter dan het Verenigd Koninkrijk.

Mangaanknollen

De felbegeerde metalen die Noorwegen in zee hoopt te winnen, zitten voor een deel in zogenoemde mangaanknollen. Deze zwarte mineraalknollen met het formaat van aardappels kunnen van de zeebodem worden opgeraapt met speciale machines.

Die metalen kunnen steeds moeilijker op land gevonden worden. Zo zijn de grondstoffen niet in alle landen te vinden en moet er steeds dieper gegraven worden om metalen te vinden.

Er is alleen nog niet veel bekend over de eventuele gevolgen van diepzeemijnbouw. Onder meer het Wereld Natuur Fonds waarschuwt hiervoor.

“Je moet er niet aan beginnen, voordat je wetenschappelijk onderbouwd kunt zeggen dat er geen onherstelbare schade wordt aangericht op de zeebodem”, zegt Carl Königel van het WNF.

Het Noorse parlement wil de diepzeemijnbouw voorzichtig aanpakken en zal pas vergunningen aan bedrijven verlenen, zodra er meer milieuonderzoek is uitgevoerd naar de mogelijke gevolgen, meldt de Britse omroep BBC.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment