Nieuwegein vangt maand lang asielzoekers op in beurshal

Thierry de GraafDe aanleiding voor de tijdelijke opvang is ‘het nijpende tekort aan opvangplekken door een overvol aanmeldcentrum in Ter Apel en het sluiten van de tijdelijke noodopvang in Biddinghuizen’, stelt de gemeente. 

Meer dan maximum

In Ter Apel worden al langere tijd meer asielzoekers opgevangen dan toegestaan. Op 23 januari oordeelde de rechter van gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, dat er maximaal 2000 asielzoekers mogen verblijven.

Elke dag dag het maximum wordt overschreden, krijgt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een boete van 15.000 euro opgelegd. Afgelopen dinsdag werd het maximum met bijna 200 mensen overschreden.

De noodopvang bij Walibi Holland in Biddinghuizen bood plek aan 1450 asielzoekers, maar moet dicht omdat het pretpark- en festivalseizoen binnenkort begint.

Spreidingswet

Volgens de spreidingswet moet Nieuwegein 364 asielzoekers opvangen, onder wie 31 minderjarigen zonder begeleiding. Het aantal asielzoekers in de Beursfabriek kan nog worden uitgebreid van 120 naar 200. Hoe die spreidingswet precies werkt, leggen we uit in deze video:

Nieuwegein is van plan om later dit jaar een asielzoekerscentrum voor 85 tot 112 mensen te openen. De plaatselijke VVD wil dat er een opvang voor lhbti-vluchtelingen komt.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment