Nieuwe helm, nieuwe regels? Wielerploeg reageert verbaast

Thierry de GraafBegin deze week presenteerde wielerploeg Visma-Lease a Bike een enorme helm. De knalgele hoofdbescherming zorgde meteen al voor hilariteit op sociale media. “De renners keken toch even op toen ze de helm voor het eerst zagen”, zei Mathieu Heijboer van Team Visma-Lease a Bike er tegen RTL Nieuws over. 

‘Zorgen om nieuwe trend’

De nieuwe helm krijgt inmiddels ook aandacht van de internationale wielerbond UCI. De bond kondigde gisteren een onderzoek aan naar de Aerohead II, zoals de helm wordt genoemd. 

De bond liet weten dat de helm ‘niet ingaat tegen de bestaande regels’, maar toch baart het de UCI zorgen dat ‘de nieuwe trend in het tijdrithelmdesign meer focust op performance’. Het primaire doel van een helm moet volgens de wielerbond zijn om ‘de drager te verzekeren van veiligheid bij een valpartij’. 

‘Jaar mee bezig geweest’

Een woordvoerder van Visma-Lease a Bike laat aan RTL Nieuws weten dat het aangekondigde onderzoek van de wielerbond tot verbazing leidt. “We zijn een jaar lang bezig geweest met de ontwikkeling van de helm en hebben daar al onze tijd en energie ingestopt. Bij ons staat de veiligheid voorop.” 

Bovendien, zo zegt de woordvoerder, is de helm gemaakt volgens de regels van de bond én door de bond goedgekeurd. 

“Als de regels veranderen, dan moeten we kijken hoe de wereld er dan uitziet”, zegt de woordvoerder. De ploeg blijft eerst gewoon doorfietsen met de spiksplinternieuwe helm. En: “We gaan er niet van uit dat tijdens de Tour de France niet met de helm gereden mag worden.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment