Nieuwe favoriete trend: organisch gevormde vloerkleden

Thierry de GraafOrganische vormen – of ook wel ‘curved shapes’ – zijn een enorme interieurtrend van aankomend jaar. Ronde vormen worden als vriendelijker en gastvrijer beschouwd en het geeft vaak een veel meer ontspannen gevoel dan rechte vormen. De definitie van ‘rond’ gaat overigens veel verder dan alleen perfecte cirkels, het omvat bijvoorbeeld ook ovalen, eivormen, ellipsen, bogen en vele andere symmetrische én asymmetrische vormen. Het gaat dus vooral om kleden met een bijzondere, zachte vorm. Precies dit dus:

Oftewel, de perfecte vorm om speelsheid en gezelligheid toe te voegen aan een woonkamer, zithoek of slaapkamer; eigenlijk is het een toevoeging voor elke ruimte! Hoogpolig of laagpolig, multicolour of beige, met veel rondingen of weinig, het kan allemaal. Het zorgt voor nét even wat meer karakter in je huis. Benieuwd hoe dat er in de praktijk uit kan zien? We zetten onze favoriete organische vloerkleden op een rij:

Grafische printjes

Er zijn eindeloos veel opties voor printjes op een vloerkleed, denk aan bloemen, abstracte dessins of traditionele patronen. Allemaal kunnen ze de algehele stijl en sfeer van een ruimte bepalen. Je zou denken dat een print in combinatie met een organisch gevormd kleed misschien druk oogt, maar het kan júíst helpen bij het creëren van een harmonieus kleurenschema.

Spelen met texturen

Ook kan je kiezen voor een organisch vloerkleed met bijzondere textuur. Dit voegt visuele diepte toe, waardoor het interessanter wordt om naar te kijken. Daarnaast helpt het om een rustige ruimte te verlevendigen.

En wat dacht je van een mix tussen verschillende printjes en texturen? Als je het lekker groots wil aanpakken kan zelfs dat!

Een rood-roze tintje in de woonkamer

Rood is een spannende kleur om te gebruiken in het interieur, maar in dit voorbeeld zie je hoe de donkere tint zorgt voor eenheid tussen de lichte meubels. Ook geven de kleur én de vorm net dat extra beetje pit die de ruimte nodig had.

Van bovenaf lijkt de vorm van het bovenstaande vloerkleed misschien erg speels, maar vanaf een andere hoek zie je dat de gebogen lijnen juist weer subtieler zijn. Perfect voor iedereen die het spannend vindt om decoratie te gebruiken die afwijkt van het ‘normaal’, maar wel een keer iets aparts willen proberen.

Opbreken van harde elementen

De organische vorm van een kleed kan strakke lijnen en hoeken van traditionele ruimtes goed opbreken. Hierdoor ontstaat een boeiende harmonie tussen de natuurlijke en de architectonische elementen, wat de ruimte een uniek karakter geeft.

Nog een voorbeeld van een strakke ruimte waarbij het kleed deze lijnen opbreekt, maar wel voor eenheid met de muren zorgt!

Een vloerkleed kiezen

Is een organisch gevormd vloerkleed wat voor jou? Het fijne aan de curved lines-trend is dat het eigenlijk bij ieder interieur past. Het kan een modern interieur met veel strakke lijnen opbreken of verzachten en het kan een rond interieur juist aanvullen met bijvoorbeeld een bijzondere textuur. Denk goed na over de algehele stijl en inrichting van de kamer waarin het vloerkleed zal worden geplaatst. Moet het bij de bestaande inrichting passen of juist een statement maken? En wat wil je bereiken met het kleed: textuur, warmte, geluidabsorptie of gewoon een visuele blikvanger?

Denk ook na over de kleur. Wil je dat het kleed een opvallend contrast vormt of juist harmonieus blendt met de rest van de inrichting? Al deze aspecten kan je overwegen vóórdat je een kleed aanschaft.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment