Nibud: laagste inkomens gaan erop achteruit, verder iedereen grotere koopkracht

Thierry de Graaf



Dat zegt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, Nibud, op basis van een jaarlijkse koopkrachtberekening.

Alleenstaanden met een laag inkomen gaan er, in vergelijking met vorig jaar, tussen de 65 euro en 75 euro per maand op achteruit. Dat komt vooral doordat de energietoeslag die er vorig jaar nog was, dit jaar is afgeschaft. Een deel van de gezinnen kan zich dit jaar nog wel melden bij een speciaal noodfonds, desondanks geldt voor deze groep een verslechtering van de koopkracht, zegt het Nibud.

“Het is problematisch dat de groep die eigenlijk al niks kon missen er nu op achteruitgaat”, zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart tegen RTL Nieuws. “Voor de formerende partijen wordt wel duidelijk dat hier iets aan gedaan moet worden, helemaal nu het de afgelopen tijd zo veel over bestaanszekerheid is gegaan.”

Gezinnen met kinderen

Gezinnen gaan er door de verhoging van andere toeslagen juist wel op vooruit. “Als je werkt en kinderen hebt, stijgt je koopkracht het meest”, zegt Vliegenthart.

In veel cao’s zijn al afspraken gemaakt over loonstijgingen en ook dit jaar stijgen de lonen verder, zo is de verwachting. Werknemers houden bovendien netto iets meer loon over, omdat de heffingskortingen zijn verhoogd.

Huishoudens met kinderen gaan er in veel gevallen ook op vooruit omdat de kinderbijslag en het kindgebonden budget zijn gestegen en de regels zijn aangepast. “De bedragen van deze toeslag zijn fors verhoogd”, zegt het Nibud. “Dat merken zowel werkenden als huishoudens met een uitkering.”

Volgens de voorlichter kunnen tweeverdieners met kinderen er tussen de 100 en 300 euro per maand op vooruit gaan. “En zo’n gezin merkt dat in het doen van boodschappen, als ze op vakantie gaan of bijvoorbeeld bij het tanken”, stelt Vliegenthart. 

Voor alleenstaanden geldt dus juist een verslechtering van de koopkracht, zegt het Nibud. Hoeveel je er op voor of achteruit gaat, kun je opzoeken in onderstaande tool.

Het Nibud maakt ook een kanttekening bij het feit dat veel mensen erop vooruit gaan, want volgens Vliegenthart is het meer ‘op adem komen’. Hoewel de energieprijzen weer zijn gedaald, zijn veel producten er niet goedkoper op geworden en is de inflatie nog steeds relatief hoog. 

“Voor veel mensen blijft het financieel een onzekere tijd”, zegt de directeur. “De verhogingen van uitkeringen en het minimumloon garanderen bij lange na nog niet voor iedereen een aanvaardbaar bestaansminimum. De afgelopen twee jaar zijn nog niet helemaal gecompenseerd.”



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment