Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft na bijna vier jaar weer een ontmoeting gehad met de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Het gesprek vond plaats in het resort Mar-a-Lago, het landgoed van Trump. De relatie tussen beide mannen was de afgelopen jaren niet bepaald warm, al ontkende Trump dat.
“Ik kijk ernaar uit om Netanyahu te ontmoeten en ik kijk er nog meer naar uit om vrede in het Midden-Oosten te bereiken”, zo kondigde Trump het bezoek met de Israëlische premier donderdag al aan op zijn eigen medium Truth Social. Eerder deze week was Netanyahu al op bezoek bij de Amerikaanse president Biden, vicepresident Harris en het Amerikaanse congres.
Gisteren sloot Netanyahu zijn Amerikaanse tour af in Florida bij Trump, zijn oude vriend en huidig presidentskandidaat namens de Republikeinen. Trump en Netanyahu spraken elkaar bijna vier jaar geleden voor het laatst. Dat was in september 2020 toen Trump nog bewoner was van het Witte Huis.
Verplaatsing ambassade
Trump voer tijdens zijn presidentschap een pro-Israëlische koers. Zo was hij verantwoordelijk voor de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Een controversiële stap omdat de Palestijnen Jeruzalem beschouwen als toekomstige hoofdstad van de Palestijnse staat. Ook erkende de regering-Trump de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten dat sinds 1967 door Israël bezet is.
“Maar je zag aan het einde van Trumps presidentschap dat de relatie met Netanyahu verzuurde”, zegt Amerika-verslaggever Sophie van der Meer. Zo was Trump niet blij dat Netanyahu weigerde mee te helpen met de aanval op de invloedrijke Iraanse generaal Soleimani. Hij werd gedood bij een raketaanval. “Trump heeft op een rally weleens gezegd dat hij zich in de steek gelaten voelde.”
Dat gevoel bij Trump verergerde toen hij tijdens de verkiezingen in 2020 werd verslagen door Biden. Netanyahu was een van de eerste wereldleiders die hem feliciteerde na zijn verkiezingswinst. Dat was tegen het zere been van Trump. “Fuck him”, zei hij tegen de Amerikaanse nieuwssite Axios.
“Hij heeft een grote fout gemaakt”, zou Trump verder hebben gezegd. Tot op de dag van vandaag houdt hij – valselijk – vol dat de verkiezingen toen niet eerlijk zijn verlopen. Trump beschouwde Netanyahu’s actie als verraad, terwijl hij zijn nek had uitgestoken voor de Israëlische premier.
Bijna vier jaar na hun laatste ontmoeting zagen Trump en Netanyahu elkaar gisteren dus weer. Maar Trump ontkende dat de relatie bekoeld was. “Onze relatie is altijd goed geweest.”
Oorlog in Gaza
Een onvermijdelijk onderwerp van het bezoek was de oorlog in Gaza. Trump pleitte donderdag nog voor een staakt-het-vuren. “Dit is niet goed voor de pr van Israël”, zo verwees hij naar de 39.000 gedode Palestijnen. Tegelijk wil Trump dat Israël Hamas volledig verslaat.
Donderdag bracht Netanyahu een bezoek aan vicepresident Kamala Harris en Joe Biden. Harris benadrukte dat Netanyahu de oorlog in Gaza moet beëindigen en onderstreepte de route naar een tweestatenoplossing. Ook wees ze op de ‘verschrikkingen’ die de afgelopen maanden in Gaza hebben plaatsgevonden.
“We zien dat Kamala Harris al een wat strengere toon aanslaat dan Biden”, zegt Van der Meer. Biden lag de laatste tijd onder vuur bij een deel van zijn achterban omdat hij te weinig zou doen om het geweld in Gaza te verminderen. Bovendien kan Amerika een verschil maken in de oorlog omdat het land de grootste wapenleverancier voor Israël is.
De Democraten willen vooral een einde aan de oorlog in Gaza vóór de verkiezingen, zegt Van der Meer. “Ze zijn bang om de jonge progressieve en islamitische kiezers te verliezen. Want in een aantal staten kan dat een verschil tussen winst en verlies betekenen. Daarnaast wil Biden voor zijn nalatenschap dat de acht Amerikaanse gijzelaars worden vrijgelaten.”
Toespraak in het congres
Woensdag hield Netanyahu een toespraak in het Amerikaans congres. Daarin riep hij op om de oorlog voort te zetten totdat ‘we de overwinning [op Hamas] hebben behaald’. Bovendien vroeg hij om meer Amerikaanse wapensteun. In deze video zie je hoe Biden en Harris opriepen tot een staakt-het-vuren:
Een aantal Democraten boycotte zijn toespraak. Opvallend was tijdens Netanyahu’s speech in het congres dat Kamala Harris afwezig was. Normaal gesproken zou zij als vicepresident achter de Israëlische premier plaatsnemen. “Ik denk dat dit wel een signaal was van haar dat ze het niet eens is met het beleid van Netanyahu en van Israël”, zegt Van der Meer.
Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?
Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS.