Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Het glimmende stuk metaal zou ze voor altijd moeten herinneren aan hun fantastische prestatie, maar nog maar net terug uit Parijs moeten de bronzenmedaillewinnaars het doen met een beschadigde plak. Verschillende olympische sporters zeggen RTL Nieuws dat hun bronzen medaille nu al slijtageplekken heeft.
“Hij heeft er wel beter uitgezien ja”, zegt roeier Simon van Dorp. Nog maar tien dagen geleden haalde Van Dorp zijn bronzen plak binnen in de skiff. Vanuit de Thalys onderweg naar Nederland vertelt hij wat er nog over is van zijn medaille.
Coating laat los
“Je ziet wel dat hij een paar leuke avonden heeft gehad”, zegt Van Dorp. De olympiër nam zijn eremetaal mee naar onder meer de huldiging in het TeamNL huis, naar de huldiging bij de Eiffeltoren en naar de sluitingsceremonie.
Volgens de roeier lijkt het erop dat de coating loslaat. “En hij is een beetje groen aan het worden. Het gaat heel hard. Ik denk dat als ik hem later aan mijn kleinkinderen laat zien, hij er nu meer uitziet zoals nu.”
Ook de medaille van windsurfer Luuc van Opzeeland vertoont kuren. Een dag voor Van Dorp haalde Van Opzeeland de derde plaats met windsurfen. Het was in de eindstrijd de vraag welke kleur zijn medaille zou hebben: goud, zilver of brons. Nu blijkt het binnenkort groen te worden.
“Hij gaat langzaamaan kapot ja”, vertelt de watersporter. “Het lijkt alsof ze er een laklaag overheen hebben gedaan die loslaat. Dat terwijl ik er helemaal niet zo veel mee heb rondgelopen als andere sporters. Het is wel matig.”
‘Geen enkele bronzen medaille is nog netjes’
Bij de medaille van Van Opzeeland slijt vooral de kant met de tekening snel. “Alle winnaars van bronzen medailles hebben het. Ik ken geen enkele bronzen medaille die nog netjes is.” Om er grappend aan toe te voegen: “We hadden het gewoon beter moeten doen denk ik.” De zilveren en gouden medailles zouden in betere staat verkeren.
Het brons van kitefoilster Annelous Lammerts hangt nog maar drie dagen om haar nek. Nu al ‘ziet hij er niet meer zo mooi uit’. Ja, ze geeft toe, al haar vrienden en familie hebben hem vast- en omgehad. “Maar we hebben niets geks gedaan. De dag na de huldiging zag ik al dat er een laagje vanaf kwam. Daaronder heeft het een hele gehavende kleur.”
Ze baalt ervan: “Als dit nou over een paar jaar zou gebeuren zou ik het niet erg vinden. Maar hij zou er niet nu al zo uit moeten zien. Het wordt ook alleen maar erger.” Ook zwemmer Caspar Corbeau zei eerder al tegen RTL Nieuws dat zijn medaille was beschadigd.
Omruilen
De organisatie van de Olympische Spelen 2024 zegt dat ze op de hoogte zijn van het probleem. Na klachten van de Amerikaanse skater Nyjah Huston zei een woordvoerder tegen het Amerikaanse blad TIME dat de beschadigde medailles kunnen worden omgeruild. Nu zou nog niet duidelijk zijn waarom de plakken zo snel achteruit gaan.
“Parijs 2024 werkt nauw samen met de instelling die verantwoordelijk is voor de productie en kwaliteitscontrole van de medailles, en met het Nationaal Olympisch Comité van de betrokken atleet om de medaille te beoordelen en de oorzaak van de schade te achterhalen.”
De organisatie van de Olympische Spelen laat niets los over de materialen waarmee de medailles precies zijn gemaakt. Volgens investeringsplatform Saxo zouden de bronzen medailles zijn gemaakt van afgerond 415 gram koper, 22 gram zink en 18 gram oud ijzer uit de Eiffeltoren. Een bronzen medaille zou daarmee nog geen vier euro waard zijn.
Bronsgieter Thies van Metaalgieterij van Gilst in Zuid-Limburg ziet daarmee direct het probleem. “Koper en zink. Dan krijg je geen brons, maar messing.” Thies zou de medailles ‘in zijn handen moeten hebben’ om het zeker te weten, maar: “Het kan zijn dat ze dat materiaal hebben gebruikt, en er vervolgens een brons kleurtje op hebben gezet.”
Laagje brons
Het blijft gissen, maar het gebeurt vaker, volgens de bronsgieter. “Dan is het van ander materiaal gemaakt en is er wat brons overheen is gespoten. Dan staat er in kleine letters bij: verbronst.”
Volgens Thies is messing niet direct gevoeliger voor erosie of lichaamsvocht. “Maar op het moment dat er oud ijzer in zit, dan zou dat natuurlijk wel kunnen roesten. Dat zou er ook voor kunnen zorgen dat de coating loslaat.”
Een woordvoerder van NOC*NSF zegt in een reactie ‘het heel vervelend te vinden voor de sporters’. “Het is heel mooi dat de medailles kunnen worden omgeruild. Was dat niet het geval dan zouden we daar actie op hebben ondernomen. Het is goed dat ze zo snel duidelijkheid hebben.”
Annelous Lammerts, Luuc van Opzeeland en Caspar Corbeau gaan hun medaille laten omruilen. Simon van Dorp denkt daar niet aan: “Ik vind het ook wel karakter hebben. Dit is de medaille die ik na de winst heb gekregen. Dit is de medaille die overal mee naartoe is gegaan. Hij is emotioneel veel waard.”