De Steungroep Nicaragua en de Nicaragua Nieuwsbrief, waarvan de leden om veiligheidsredenen anoniem blijven, willen dat de steun onmiddellijk stopt. Nicaragua is sinds enkele jaren een hevige dictatuur, en het geld zou bijdragen aan de mensenrechtenschendingen in het land.
Reden voor SP-Kamerlid Jasper van Dijk om Kamervragen te stellen aan demissionair minister Liesje Schreinemacher. FMO is namelijk voor het merendeel in handen van de Nederlandse overheid.
Van Dijk vindt het onverstandig om steun te leveren aan ondemocratische regimes zonder daar strenge voorwaarden aan te stellen. Volgens het Kamerlid ontbreken die bij de investeringen van FMO.
‘Hachelijke zaak’
Demissionair minister Schreinemacher ontkent dat en stelt in een reactie dat FMO de zaakjes goed op orde heeft. Van Dijk laat aan RTL Nieuws weten hier geen genoegen mee te nemen en gaat over tot schriftelijke vragen aan Schreinemacher. “Om de minister alsnog tot inzicht te brengen”, zegt Van Dijk.
Nicaraguakenner JanGeert van der Post plaatst grote vraagtekens bij de investeringen. “Ondernemers die zich kritisch uiten in Nicaragua, lopen het risico hun bedrijf te verliezen”, zegt Van der Post. “Dat betekent dat hun bedrijf wordt geconfisqueerd door de overheid. Dat maakt investeren in Nicaragua een hachelijke zaak.”
Zo werd onlangs nog de katholieke universiteit in Managua (UCA) geconfisqueerd door de regering van dictator Ortega. “Dan worden de tegoeden bevroren en nemen mensen gelieerd aan de staat de boel over”, zegt Van der Post.
Mensenrechtenschendingen
In Nicaragua vinden ernstige mensenrechtenschendingen plaats. Iedereen die kritiek heeft op de dictator kan zonder proces onder erbarmelijke omstandigheden in de gevangenis worden gezet. Vrije verkiezingen zijn er niet meer.
De UCA was één van de ondernemingen waar FMO in geïnvesteerd had. Bovendien wordt er over elke investering in Nicaragua belastinggeld aan de Nicaraguaanse overheid betaald, zegt Van der Post. “Vanuit het idee dat elke investering in het land indirect, en soms zelfs direct, de dictatuur ondersteunt, is dit een zorgelijke situatie.”
Daar komt bij de Nederland sinds ruim een jaar geen diplomatieke banden meer heeft met Nicaragua. Die werden door Nicaragua verbroken. “We zijn dus niet goed meer in Nicaragua vertegenwoordigd”, zegt Van der Post. “Zo kun je dus niet controleren wat er met je investeringen gebeurt.”
Reactie FMO
In een reactie heeft de FMO aan de Steungroep Nicaragua laten weten met ondernemers in Nicaragua te hebben gesproken en dat die aangeven dat ze zich geen zorgen maken dat hun bedrijf wordt afgenomen.
FMO stelt in de reactie – die RTL Nieuws ook in handen heeft – bovendien in nauw contact te staan met mensen in de regio en op die manier goed toezicht te kunnen houden op wat er met de geldstromen gebeurt. FMO erkent de slechte mensenrechtensituatie in Nicaragua, maar vindt dat het haar ondernemers ook in moeilijke tijden moet blijven steunen.