Nederland wil einde aan ‘onnodig’ hoge prijzen in supermarkt

Thierry de GraafHet moederbedrijf van Milka kreeg hier gisteren nog een boete van ruim 300 miljoen euro voor. Het Amerikaanse Mondelez zou de handel in hun chocolade-, koekjes- en koffieproducten tussen lidstaten hebben belemmerd. 

Op deze manier probeerde het bedrijf de prijs in sommige Europese landen hoog te houden. Maar dit is in strijd met Europese concurrentieregels, meldt verantwoordelijk eurocommissaris Margrethe Vestager.

Enorme verschillen

De prijsverschillen bestaan bij tal van producten. Zo  kost een liter Coca Cola in Duitsland 1,08 euro terwijl je er in Nederland ruim 1,83 voor betaalt. Een pot Nutella kost in Duitsland 2,79, maar is in ons land stukken duurder (3,02 euro). En een pak Magnums kost in Duitsland 3,73 euro en in Nederland 5,22 euro.

In deze video van vorig jaar leggen we uit waarom prijzen boodschappen in onze buurlanden zoveel verschillen:

Winkels en consumenten zijn onnodig duurder uit, omdat winkels hun voorraden niet mogen inkopen uit andere landen uit de EU. “Het probleem dat we op dit moment hebben is dat bepaalde producten door een supermarkt duurder moeten worden ingekocht dan ze zouden kunnen. Dat betekent dat ze niet vrij zijn waar ze kunnen inkopen, bijvoorbeeld in Duitsland”, zegt demissionair minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat tegen RTL Nieuws.

Kabinet in actie

Hoewel de fabrikant van Milka gisteren een gepeperde rekening kreeg, komen fabrikanten nog vaak weg met dit soort praktijken. 

Nederland wil samen met zeven andere Europese landen een einde maken aan de zogenoemde inkoopdiscriminatie. Vandaag presenteert minister Adriaansens in Brussel een plan voor nieuwe Europese wetgeving. “Ik wil nu samen met deze landen zorgen dat je een product in mag kopen in dat land waar het product een stuk goedkoper is.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment