Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Binnen de Europese landen bestaat er nog verdeeldheid. Frankrijk zou wel een afvaardiging sturen, maar Duitsland niet.
Meningsverschillen relatie Rusland
De uiteenlopende reacties van de verschillende landen onderstrepen de meningsverschillen over hoe om te gaan met de Russische leider, meer na twee jaar nadat hij de grootschalige invasie van Oekraïne startte.
“Nee we zullen geen vertegenwoordiger aanwezig hebben bij zijn inauguratie”, zei Matthew Miller, een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “We hebben de verkiezingen niet als vrij en eerlijk beschouwd, maar hij is de president van Rusland en hij zal in die hoedanigheid doorgaan.”
Poetin behaalde in maart een verpletterende overwinning bij de presidentsverkiezingen, slechts enkele weken nadat zijn meest prominente tegenstander, Aleksej Navalny, onder verdachte omstandigheden overleed in een strafkolonie in Siberië.
Beëdigingsceremonie is ‘illusie’
Westerse regeringen veroordeelden de herverkiezing als oneerlijk en ondemocratisch. Er zou gezegd worden dat de beëdigingsceremonie van vandaag bedoeld is om ‘de illusie van legaliteit te creëren’ van de lange heerschappij van Poetin.
Volgens een Europese diplomaat zouden twintig EU-lidstaten het evenement boycotten, en wordt van zeven anderen verwacht dat ze wel een vertegenwoordiger sturen.