Na 4 jaar een kale tuin heeft Ingrid éindelijk haar mediterrane vakantietuin

Thierry de GraafDe wensen

Waar en hoe ze moest beginnen wist ze dus niet, maar wat ze wél weet is hoe ze het wil hebben. ‘Ik zou graag een warme en bohemische sfeer met veel houttinten willen, zodat het een mooie doorloop heeft vanuit het interieur binnenshuis.’ 

Ook qua beplanting heeft ze haar wensen op een rij. Ze wil lekker veel groen met genoeg wintervaste planten, zodat het het hele jaar door begroeid blijft en niet kaal wordt. 

Een mediterrane tuin met meerdere zitplekjes 

Om de warme bohemische sfeer van binnen door te trekken naar buiten heeft Tom een fijn terras gemaakt aan de woningzijde. Door met twee verschillende tegels te werken ontstaat er een leuk contrast. De tegels met het subtiele bloemenmotief laten het doen lijken alsof er een gezellig vloerkleed ligt. 

Achterin de tuin is er tegen de schuur aan nog een tweede zitplek gerealiseerd met een mooie, strakke houten vlonder. Hier kan Ingrid heerlijk relaxen in het ochtend- of avondzonnetje. 

Tussen de twee terrassen en bij binnenkomst aan de achterkant van de tuin is er gekozen voor halfverharding, zodat overtollig regenwater makkelijk kan weglopen (in tegenstelling tot tegelverharding). Het lichtbeige ‘kasteelgrind’ is vrij fijn en doet een beetje zanderig aan, wat natuurlijk extra bijdraagt aan de mediterrane sfeer waar Ingrid zo blij van wordt. Fijne bijkomstigheid: het grind heeft geen scherpe hoekjes, dus je kunt er prima met je blote voeten overheen lopen! 

De verweerde schuttingen hebben een mooie natuurlijke look gekregen doordat ze zijn bekleed met schuttingelementen van gevlochten wilgentenen. 

De borders langs de randen van de tuin zijn in mooie organische vormen aangelegd. Dit geeft een extra speels contrast met de strakke vlonder en de rechte lijnen van het terras. De borderranden zijn iets verhoogd met stalen strippen die makkelijk in ronde vormen aan te leggen zijn. In de borders zijn verschillende setjes kastanjehouten palen in verschillende diktes en lengtes in de grond geslagen, wat de tuin een extra natuurlijke touch geeft. 

Tegen enkele van deze palen aan heeft Tom wat mooie klimplanten geplant, waaronder de Kamperfoelie (Lonicera henryi). Deze slingerplant groeit nogal uitbundig met veel uitlopers én heerlijk geurende bloemen. Dus over een tijdje is de palenconstructie en een deel van de schutting lekker groen en kleurrijk bedekt. 

Verder zijn de borders goed gevuld met veel groen, waaronder de Fatsia japonica, ook wel bekend als de vingerplant. Nu zijn ze nog laag, maar straks kunnen deze wel drie tot vier meter hoog worden. Ook zijn er verschillende mahoniestruikjes (Mahonia eurybracteata) bij elkaar geplant, die straks ongeveer een meter hoog worden. Extra leuk aan deze struikjes is dat ze in de winter bloeien met frisgele bloemetjes, zodat de tuin het hele jaar door in kleur is. 

Ultieme vakantiesfeer

Aangezien Ingrid graag een bohemische vakantiesfeer in haar tuin wilde, heeft Tom flink uitgepakt met de beplanting. Zo plantte hij twee prachtige Chinese waaierpalmen. Deze komen oorspronkelijk uit het himalayagebergte, waardoor ze goed tegen kou en wind kan. Oftewel: zeer geschikt in ons klimaat! 

Shop the LookWebsite

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment