Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Musea die van het Rijk geld willen voor een renovatie of verbouwing moeten kunst uit hun depots aan andere musea verhuren om zo zelf ook geld te verzamelen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit plan van de VVD.
Het idee is afkomstig van VVD-Kamerlid Christianne van der Wal. Volgens haar lagen er zes jaar geleden ruim 65.000 kunstobjecten in de depots van de musea. Die zijn dus nu niet zichtbaar voor het publiek. “Die liggen daar te verstoffen terwijl daar vast wel interesse voor is. Deze kunst is geld waard. Het Mauritshuis heeft tijdens een verbouwing een deel van de collectie, waaronder ‘het Meisje met de Parel’, door de hele wereld verhuurd, en met de opbrengst een deel van de verbouwing betaald. Dat moet voor meer musea mogelijk zijn”, aldus Van der Wal.
Uitdagingen
Volgens een meerderheid in de Tweede Kamer is dit een goed plan. De Kamer wil dat het Rijk de musea helpt om de kunst die nu nog in het depot ligt te verhuren. “Er zijn financiële uitdagingen”, vertelt van der Wal, “daarom wil ik kijken hoe we voor meer opbrengsten voor musea kunnen zorgen.”
Ze realiseert zich dat niet alle stukken in de depots van musea meteen geschikt zijn voor verhuur over de hele wereld, maar ze wijst erop dat heel veel kunst daar wel geschikt voor is. “Laten we kijken naar wat wel kan.”
Voorwaarde
Tegelijk wijst Van der Wal erop dat haar plan niet vrijblijvend is. Musea die hun hand ophouden bij het Rijk voor financiële steun moeten dan meewerken aan de verhuur van kunst uit hun depot: “Als wij bijdragen vanuit de overheid, dat is gemeenschapsgeld, dan moeten we ook zeggen wat kan je zelf doen. Die voorwaarde mag de overheid stellen.”
Omdat het laatste onderzoek naar wat er in depots van de Rijksmusea ligt opgeslagen al zes jaar oud is, wil het VVD-Kamerlid dat de overheid snel nieuw onderzoek doet naar de depots van alle musea. “We hebben veel meer musea dan alleen de Rijksmusea dus er moeten wel heel heel veel kunststukken in die depots liggen.”