Mogelijk misbruik met Nederlandse toeslagen vanuit Bulgarije

Thierry de GraafStaatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) schreef vorige week in een Kamerbrief over de mogelijke fraude, meldt NRC. De Dienst Toeslagen kreeg ‘meerdere signalen’ van mogelijk misbruik in georganiseerd verband. 

Het gaat volgens de Kamerbrief om fraude met ‘meerdere DigiD’s vanaf bepaalde IP-adressen’ vanuit Bulgarije. De toeslagen zijn na onderzoek gestopt, maar ‘een deel van het voorschot is al wel versterkt’.

Onterecht inschrijven in Nederland

Fraudeurs zouden zich onterecht inschrijven als inwoner van Nederland om vervolgens toeslagen aan te vragen. Hoeveel geld er op die manier verdwenen is, wordt niet duidelijk. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën zegt tegen NRC dat het gaat om fraude met kinderopvang en -huurtoeslag die tussen oktober 2022 en januari 2024.

In de brief staat ook dat er op sociale media stappenplannen gevonden zijn ‘over manieren om ten onrechte toeslagen aan te vragen, terwijl men niet in Nederland woonachtig is’. De Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) is een onderzoek begonnen.

Ruim tien jaar geleden kwam er na onderzoek van RTL Nieuws ook grootschalige fraude vanuit Bulgarije aan het licht. Bij die zogenaamde Bulgarenfraude schreven Oost-Europese bendes mensen ook in als ‘spookburger’ bij Nederlandse gemeenten. In dit artikel uit 2015 leggen we uit hoe deze bendes te werk gingen. 

Eerst voorschot, dan toets

In de Kamerbrief schrijft De Vries dat preventief handhaven om deze fraude te voorkomen ‘beperkt mogelijk’ is. Dat komt doordat mensen die een toeslag aanvragen een voorschot krijgen. Pas later wordt getoetst of zij hier recht op hebben, maar dan zijn de fraudeurs al vertrokken. 

Sinds de Toeslagenaffaire, waarbij tienduizenden ouders onterecht werden aangemerkt als fraudeur met de kinderopvangtoeslag, is het ministerie voorzichtiger met het doorgeven van fraudezaken aan de FIOD. Dat gebeurt pas vanaf eind dit jaar weer structureel. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment