Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL
Je herkent het vast: liever wil je de verwarming niet aanzetten vóór oktober (of voor de die-hards misschien november), maar je doet het uiteindelijk tóch. Het is deze week flink afgekoeld, dus worden de eerste radiatoren weer opgewarmd. Als jij dat gedaan hebt, ben je niet de enige. Maar hoe doe je dat op de meest efficiënte en duurzame manier?
Tamára geeft het toe op X: “Ergens weiger ik het om in september de verwarming al aan te zetten”, schrijft ze. En toch ging ze voor de bijl. “Toen het net 16,5 graden in mijn woonkamer werd, heb ik toch m’n verlies moeten toegeven.”
‘Bij mij nooit voor oktober’
Een korte zoektocht leert: de enige is ze zeker niet. Nettie schrijft: “Wie heeft de verwarming ook al aangezet? Ik wel!” Maar Christy is er één van de harde lijn: “Bij mij gaat nooit voordat het oktober is de verwarming aan.”
Ook Aukelien ging overstag:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Wat je ook doet, wie je ook bent, de verwarming zal op een zeker moment ongetwijfeld aan gaan. Er zijn een paar dingen waar je dan rekening mee moet houden.
Mogelijk ontluchten
Een eerste is dat er luchtbellen in de cv-installatie zitten. Als dat zo is hoor je watervalgeluiden of geborrel in de installatie.
Ontluchten kun je zelf doen. In een paar stappen heb je het voor elkaar en doet je cv het weer optimaal. Belangrijk, en efficiënt. Want aan een half-werkende verwarming heb je ook niet veel.
Wie op zijn of haar portemonnee let, doet er goed aan om vervolgens slim om te gaan met de manier waarop het huis wordt verwarmd. Milieucentraal heeft op de website meerdere tips geformuleerd hoe dat zo goed mogelijk te doen.
In het kort:
- Verwarm niet je hele huis, maar alleen de ruimtes waar je bent
- Zet de thermostaat niet hoger dan 19 graden
- Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden
- Laat de thermostaat ook op 15 graden als er niemand thuis is.
Volgens Milieucentraal is het een fabeltje dat je de temperatuur ‘s nachts beter iets hoger kunt houden, omdat het anders meer energie kost om het huis ‘s ochtends weer op te warmen. De kosten voor het opwarmen vanaf 15 graden zijn een stuk lager dan de hele nacht het huis enkele graden warmer te houden.