Minister De Jonge komt met strenge spelregels voor lokale bestuurders

Thierry de GraafHet zijn nog altijd uitzonderingen, maar zo nu en dan duiken ze op: berichten over wethouders die zichzelf verrijken of een gedeputeerde die een dubbele functie heeft wat leidt tot belangenverstrengeling. 

Ook screening lokale bestuurders

Demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) wil er alles aan doen om de kans op integriteitskwesties rond lokale bestuurders zo klein mogelijk te houden. Daarom heeft hij een nieuwe wet gemaakt. “Die wet moet gemeenten en provincies gaan verplichten om een risicoanalyse uit te voeren, nog vóór de benoeming van de wethouder of gedeputeerde.”

De screening van lokale bestuurders is nu nog niet wettelijk verplicht. De regels verschillen nu dan ook nog per gemeente of provincie. De meeste gemeenten of provincies nemen een bestuurder wél onder de loep voor de benoeming, maar bij nog niet alle gemeenten is dat een vanzelfsprekendheid. 

Met de nieuwe wet, wil De Jonge de vrijblijvendheid ervan af halen. “Zodat het voor alle bestuurders helder is waar ze aan moeten voldoen en wat er van ze wordt verwacht”, licht hij toe.

Minister De Jonge heeft dit nu dus in een nieuwe wet vastgelegd. Daarin staat ook waar zo’n risico-analyse aan moet voldoen. “In zo’n diepgaand onderzoek wordt bijvoorbeeld gekeken naar zaken als: heeft de wethouder een bedrijf in een gebied waar een gebiedsontwikkeling plaats gaat vinden? Of: heeft deze wethouder vastgoed? Als dat zo is, wil je niet dat deze persoon zich tijdens zijn ambt met vastgoed gaat bemoeien.”

Rotte appels 

Met een verplichte screening haal je niet altijd alle rotte appels uit de mand, stelt de minister. “Maar we moeten doen wat we kunnen.” De Jonge hoopt hiermee ook dat het vertrouwen in het lokale bestuur vergroot wordt. “Een betrouwbaar bestuur is ontzettend belangrijk.  En we moeten spelregels maken voor dat betrouwbare, openbare bestuur.”

De nieuwe wet moet nog door de Eerste en Tweede Kamer, en zal naar verwachting over een jaar ingaan. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment