Migratieminister Biden geïmpeacht: ‘Stunt van de Republikeinen’

Thierry de GraafHet Huis van Afgevaardigden heeft vannacht gestemd voor impeachment van de 64-jarige Amerikaanse minister Alejandro Mayorkas. Met 214 tegen 213 stemmen werd de aanklacht tegen de minister van Joe Biden aangenomen. 

Boekje niet te buiten

In politiek Amerika gaat het al maanden over de situatie aan de grens, waar een enorme toestroom migranten probeert het land binnen te komen. “De Republikeinen zeggen dat deze minister verwijderd moet worden, omdat hij zich niet houdt aan de geldende wetten”, legt correspondent Erik Mouthaan uit. 

“Maar Democraten en heel veel juridische experts zeggen dat de minister zijn boekje niet te buiten is gegaan.”

Verkiezingsjaar

Wat is er dan wel aan de hand? De Republikeinen zijn het niet eens met de politieke overwegingen van de regering-Biden en het beleid van Mayorkas. Hij weigerde strenge immigratiewetgeving door te voeren. Maar je kan dit niet los zien van de politieke campagne in een verkiezingsjaar, zegt Mouthaan.  

“De Republikeinen willen het dit jaar maar over één ding hebben: de crisis in de VS, de instroom van miljoenen migranten, en het gebrek aan opvang”, legt Mouthaan uit. “Ze willen hun achterban laten zien dat ze een groot punt maken van de situatie aan de grens.”

‘Vooral politiek signaal’ 

De impeachment van Mayorkas betekent niet dat hij ook moet vertrekken. “Dit gaat nu naar de Senaat”, legt Mouthaan uit. De minister moet dáár schuldig worden bevonden voordat hij verwijderd kan worden uit zijn ambt. “In de Senaat hebben Democraten een meerderheid, dus Mayorkas zal niet veroordeeld worden. Dat maakt het vooral een politiek signaal van de Republikeinen.”

Er speelt volgens Mouthaan nog iets anders mee. “Oud-president Donald Trump werd twee keer geïmpeacht. En sindsdien zijn Republikeinen op het oorlogspad. Ze willen niet alleen deze migratieminister verwijderen, ook naar Biden zelf loopt een impeachment-onderzoek.”

President Joe Biden reageerde vannacht verontwaardigd op de afzetting en noemde die ‘ongrondwettelijk’. 

‘Werk stilgelegd’

De situatie aan de grens zorgt er overigens ook voor dat de Amerikaanse politiek op andere fronten vastloopt. Zo weigert de voorzitter van het Huis deze week om een steunpakket voor Oekraïne en Israël te behandelen zolang er niet éérst ook geld naar de eigen grens gaat. 

“Het verzet tegen het immigratiebeleid zorgt er zo voor dat de Republikeinen het werk van de regering-Biden stilgelegd hebben”, concludeert Mouthaan. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment