Michael en Zulaika uit HMMIK wonen in huis vol schimmels: ‘Hele winter ziek’

Thierry de GraafMichael en Zulaika kopen twee jaar geleden een boerderij in Emmer-Compascuum, een dorpje in de gemeente Emmen. Helaas blijkt het prachtige pand vol te zitten met vochtplekken en schimmels. Michael belooft om het stulpje direct aan te pakken en ook de slaapkamers te realiseren, want die zijn er op dat moment nog niet.

Maar dan krijgt hij het hartverscheurende nieuws dat zijn vader is overleden en dat de crematie zonder hem heeft plaatsgevonden. “Hij heeft een hele goede band gehad met zijn vader en geen afscheid kunnen nemen,” aldus Zulaika. De klap komt als vanzelfsprekend hard aan bij Michael. Als gevolg daarvan kan hij zich niet meer concentreren op de geplande verbouwing. 

Bij binnenkomst merkt John in eerste instantie niks van het probleem, maar wanneer Zulaika hem meeneemt naar de slaapkamer schrikt hij zich rot: “Je ruikt echt de schimmel. Dit is echt een intense geur.” De schimmels leiden tot gezondheidsproblemen bij zowel Zulaika als de kinderen: astma, kortademigheid en huiduitslag. “De hele winterperiode door zijn de kinderen en ik ziek. Er is geen verwarming; de radiatoren werken niet,” vertelt Zulaika.

Michael besluit om de hulp van John en zijn team te accepteren en dus kan het klussen beginnen. Niet alleen het schimmelprobleem wordt opgelost, ook de bonte verzameling aan spullen wordt aangepakt. John spreekt met Michael af dat driekwart van de spullen het huis uitgaat. Een groot deel van de spullen is namelijk aangetast door de schimmels en daarnaast zou het de hoeveelheid rommel in huis ook enorm beperken. 

De verbouwing doet Michael goed: “Die onrust krijgt eindelijk een eigen plek.” Maar het doet hem ook veel pijn dat hij er de afgelopen jaren zo’n puinhoop van heeft gemaakt. “Dat ik daar zelf niet voor heb kunnen zorgen, dat is niet hoe het hoort te gaan. Ik kan mijn huis verbouwen, auto’s APK-klaar maken, crossmotoren reviseren… ik kan alles.” Dan ontdekt John iets merkwaardigs: een grote schuur vol met spullen. Hij ziet daar een oplossing voor het stookprobleem waar Michael mee rondloopt: als Michael en Zulaika de spullen verkopen, kunnen ze met het geld hun stookkosten betalen. John heeft zelfs een opkoper weten te vinden die kan kijken naar de waarde van de items. 

Michael en Zulaika zitten op een roze wolk wanneer ze het eindresultaat van hun verbouwde woning zien. Met name de nieuwe slaapkamer voor hun zoontje laat hen stralen van oor tot oor. “Hier heeft hij om gesmeekt,” glundert Zulaika.

Wanneer John een paar maanden later terugkomt is hij met stomheid geslagen. Michael heeft duidelijk zijn best gedaan en de ruimtes zijn schimmelvrij, netjes én mooi. Michael is blij dat het klusteam hem destijds heeft aangespoord om verder te gaan: “Het is geen trap onder m’n kont, maar een duwtje.” En John is ongelooflijk trots op hem: “Hij is niet te stoppen!” 

Help, Mijn Man Is Klusser! zie je iedere maandag om 20.30 uur bij RTL 4. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment