Meer dan 150 Russen krijgen twee weken celstraf om steun aan Navalny

Thierry de GraafRussische rechtbanken hebben gisteren zelf informatie gedeeld over de veroordelingen van demonstranten. 

Het gaat om mensen die werden aangehouden bij herdenkingsbijeenkomsten voor Poetin-criticus Aleksej Navalny. Hij overleed vorige week op 47-jarige leeftijd. 

Meer dan vierhonderd arrestaties

Mensenrechtenorganisatie OVD Info meldde dit weekend dat meer dan vierhonderd mensen werden aangehouden. De arrestaties vonden plaats in 32 steden.

Bekijk hier beelden van de arrestaties: 

Naar aanleiding van die arrestaties zijn nu ook al Russen veroordeeld. Zij krijgen een celstraf van veertien dagen voor het overtreden van anti-protestwetten. 

Sint-Petersburg: 154 veroordelingen

Uit de rechtbankdocumenten blijkt dat in Sint-Petersburg alleen al 154 mensen zijn veroordeeld. Ook in andere steden zijn ‘een handjevol’ mensen volgens officiële rechtbankverslagen veroordeeld tot de korte celstraffen, melden buitenlandse media. 

Sinds september 2022 werden er in Rusland niet meer zo veel mensen gearresteerd om politieke protesten. In die maand kondigde president Vladimir Poetin aan Russen te mobiliseren voor de oorlog in Oekraïne. 

Overal ter wereld werd de afgelopen dagen gedemonstreerd om de dood van Navalny. In Rusland is protest niet toegestaan. 

Het team achter Navalny, dat nu van buiten Rusland opereert, heeft volgens de Amerikaanse krant The Washington Post tips gedeeld met mensen die op straat steun willen betuigen aan de overleden oppositieleider. 

“Neem je paspoort mee, net als water, een opgeladen telefoon en powerbank.” Ook heeft het team van Navalny beloofd eventuele boetes voor hun rekening te nemen die demonstranten moeten betalen. 

Nog geen autopsie

Intussen is het de vraag wat er met het lichaam van Navalny gebeurd is. Bronnen meldden gisteren aan een Russische krant dat het lichaam naar een ziekenhuis is gebracht. Twee dagen na zijn dood was er nog altijd geen autopsie uitgevoerd. De doodsoorzaak is dus ook nog niet vastgesteld. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment