Meer dan 100 Russen aangehouden na leggen bloemen voor Navalny

Thierry de GraafVolgens de Russische burgerrechtenorganisatie OVD-Info vonden de aanhoudingen plaats in acht Russische steden. In een stad in de regio Siberië zouden agenten mensen hebben weggehouden bij een monument voor Navalny. Op video’s is volgens persbureau AP te zien dat mensen de bloemen daarom maar achterlaten in de sneeuw.

Bloemen weggehaald in Moskou

In Moskou werden bloemen verwijderd die vlakbij het Kremlin waren achtergelaten. Op beelden op sociale media is te zien dat de bloemen in een vuilniszak worden gestopt. Dat gebeurde volgens correspondent Jeroen Akkermans op de plek waar 9 jaar geleden oppositieleider Boris Nemtsov werd gedood. Dit zijn beelden van het weghalen van de bloemen:

Russische autoriteiten hadden gisteravond burgers gewaarschuwd om niet deel te nemen aan demonstraties na de dood van Navalny. De openbaar aanklager in Moskou waarschuwde dat een grote bijeenkomst in de hoofdstad ‘niet goedgekeurd en dus illegaal’ was.

’28 seconden in de uitzending’

In de Russische media wordt de dood van Navalny niet breed uitgemeten. Volgens een Ruslandkenner van BBC News was er in de belangrijkste avonduitzending van een Russische staatszender maar 28 seconden aandacht voor de dood van de oppositieleider. Er werd een verklaring van het gevangeniswezen voorgelezen. Het bulletin duurde in totaal 45 minuten. 

Gisteren werd bekend dat Aleksej Navalny op 47-jarige leeftijd is overleden. Hij was één van de bekendste critici van de Russische president Poetin. Navalny overleefde eerder een vergiftiging en zat al jaren in de gevangenis. Hij overleed in een strafkolonie vlakbij de poolcirkel.

Wereldwijd is met afschuw gereageerd op zijn dood. “Laat je niks wijsmaken: Poetin is verantwoordelijk”, zei de Amerikaanse president Biden. Premier Rutte houdt Rusland verantwoordelijk voor zijn dood, zei hij gisteren. “Het tekent de ongekende bruutheid van het Russische regime.”

Ook in ons land was er gisteren een demonstratie. Op de Dam werd een wake gehouden, waarbij honderden mensen aanwezig waren:

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment