Media: ‘ernstige dreiging’ door Russisch kernwapen in de ruimte

Thierry de GraafHet Amerikaanse parlement zou op de hoogte zijn gebracht van de ‘ernstige dreiging’, meldde de Republikeinse politicus Mike Turner gisteren.

Cryptische boodschap

“Ik verzoek president Biden om de geheimhouding rond deze dreiging op te heffen, zodat het Congres, de regering en onze bondgenoten open kunnen praten over maatregelen om op deze dreiging te reageren”, liet de Republikein in zijn cryptische boodschap weten. 

Waar het over gaat, was in eerste instantie onduidelijk. Een woordvoerder van het Witte Huis zei niet te willen reageren, maar liet wel weten dat er vandaag overleg is over de situatie. 

Satellieten uitschakelen

Volgens The New York Times en ABC News komt de dreiging vanuit Rusland. Moskou zou van plan zijn om nucleaire wapens in de ruimte in te zetten. De krant en tv-zender baseren zich op anonieme bronnen. 

De plannen van Rusland zijn nog ‘in ontwikkeling’, schrijft The New York Times. Bondgenoten van de VS zouden er ook al van op de hoogte zijn gebracht. Met de nucleaire wapens in de ruimte zou Rusland in staat zijn om satellieten van andere landen uit te schakelen. 

Ruimteverdrag uit 1967

Dat zou in strijd zijn met een ruimteverdrag dat in 1967 gesloten werd en ook door Moskou ondertekend is. Of de waarschuwing iets te maken heeft met een Russische raketlancering vorige week is niet duidelijk. Toen ging een geheime capsule van het Russische leger de ruimte in. 

Expert op het gebied van Russische nucleaire slagkracht Pavel Podvig zegt tegen de Britse krant The Guardian dat hij ‘om zich zacht uit te drukken heel sceptisch’ is over het nieuws. “Je kan niets uitsluiten, maar ik denk niet dat dit aannemelijk is”, zei hij over het idee dat een Russische nucleaire raket in de ruimte in paraatheid zou worden gebracht. 

‘Onnodig en illegaal’

Wapenexpert Daryl Kimball zei tegen de krant iets vergelijkbaars. Een nucleair wapen om satellieten in de ruimte onschadelijk te maken heeft ‘weinig praktisch nut’, zei hij. 

“Je hebt geen kernwapen nodig om een satelliet in een baan om de aarde op te blazen. Dat soort objecten in de ruimte zijn zo delicaat, dat je met veel minder dan een kernwapen al schade kunt veroorzaken. Bovendien: het is hartstikke illegaal”, concludeerde hij. 

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment