MDMA, coke, crystal meth: grote rol Nederland in drugshandel Europa

Thierry de GraafDrugshandel is een belangrijke inkomstenbron voor de georganiseerde misdaad. In totaal ging er in de Europese drugshandel in 2021 zo’n 31 miljard euro om. Dit blijkt uit een rapport over drugshandel in Europa van de internationale politieorganisatie Europol en het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA). 

Van die 31 miljard ging er 12,1 miljard om in de cannabishandel, de grootste categorie op de lijst. De cocaïnehandel volgt kort daarna: 11,6 miljard.

Nederland blijkt wereldwijd gezien een grote exporteur te zijn van synthetische drugs, met de hoogste productie van amfetamine en MDMA (de werkzame stof in xtc) van Europa. “De productie is grotendeels geconcentreerd in of rond Nederland”, zo staat in het rapport vermeld. 

Grote hoeveelheden worden ook geëxporteerd naar landen buiten de Europese Unie, waaronder Australië en Amerika.

Doorvoerhaven

Nederland geldt ook als belangrijke doorvoerhaven van cocaïne. Net als in België en Spanje komen deze drugs via de havens massaal binnen. In deze drie landen vinden volgens het rapport om die reden de meeste inbeslagnames plaats. Sinds 2017 worden er jaar op jaar recordhoeveelheden cocaïne onderschept. 

De Europese Unie is ook een belangrijke speler in de markt voor amfetamine, ook wel speed genoemd. In 2021 werd er ongeveer 90 ton van gebruikt. Nederland en België spelen hierin een hoofdrol; ook vanwege de kwaliteit van de drug. Er wordt hier amfetamine met een hoge zuiverheid gemaakt, en de kosten zijn laag. Ook wordt er vanuit Nederland en België veel gehandeld in amfetamineolie.

De productie van de even verwoestende als verslavende drug crystal meth is sinds enkele jaren in opkomst. Met name Nederland wordt genoemd als grote producent ervan. Dit brengt risico’s met zich mee voor de gezondheid en milieu, vanwege het chemische afval dat wordt gedumpt.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment