Man naar rechter om discriminatie in Australisch museum exclusief voor vrouwen

Thierry de GraafIn het Museum of Old and New Art (MONA) op het Australische eiland Tasmanië kunnen vrouwen sinds 2020 terecht in een speciale lounge. Tegen betaling van 500 Australische dollar (ruim 300 euro) worden zij te midden van de mooiste kunstwerken bediend door een mannelijke butler. Mannen zijn er niet welkom. 

‘Afwijzing ís de kunst’

Dat stuitte de Australiër Jason Lau vorig jaar april tegen de borst. De man wilde de lounge bezoeken, maar werd niet toegelaten. Hij stapte vervolgens naar de rechter. De zaak diende deze week in de rechtbank. 

Kirsha Kaechele, de echtgenote van de museumeigenaar en de vrouw achter de lounge, is ‘helemaal opgetogen’ dat de man naar de rechter stapte om discriminatie. Ze zegt dolblij te zijn dat ‘dit kunstwerk nu buiten de muren van het museum treedt’. 

Het feit dat de man aan de deur geweigerd werd, ís namelijk het kunstwerk, legt zij aan The Guardian uit. “De mannen erváren Ladies Lounge. Hun ervaring van afwijzing ís het kunstwerk”, vertelde ze. “Ze ervaren het anders dan vrouwen, maar ze ervaren het.” 

Groep vrouwen naar rechtbank

Kaechele maakte van de rechtszaak een spektakel en kwam met 25 andere vrouwen naar de rechtbank. Allemaal waren ze gekleed en blauwe kleding en bewogen ze op dezelfde manier. Op hetzelfde moment sloegen ze bijvoorbeeld hun benen over elkaar, leunden ze vooruit of tuurden ze over de bovenkant van hun bril, schrijft The Guardian. 

Kaechele legde in een betoog voor de rechter uit dat vrouwen decennialang werden gediscrimineerd in Australië, zo mochten ze niet doorwerken na het huwelijk. Deze lounge is een reactie op die discriminatie. 

Veel klachten

De echtgenote van de museumeigenaar geeft toe dat er ‘een groot dossier’ is met klachten over de lounge exclusief voor vrouwen. Lau is de enige die naar de rechter is gestapt. De uitspraak volgt binnen een maand. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment