Leven wordt wat duurder: inflatie stijgt naar 3,2 procent

Thierry de Graaf



Dat blijkt uit voorlopige cijfers van statistiekbureau CBS. De gemiddelde prijsstijging voor consumenten is de hoogste sinds januari van dit jaar, toen deze ook 3,2 procent was.

In april en mei was de inflatie met 2,7 procent nog een stuk lager.

Diensten en voeding

Het leven werd vooral duurder doordat diensten (zoals de kapper en de bioscoop) en voedingsmiddelen duurder werden.

De prijs van diensten steeg gemiddeld met 4,6 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Voedingsmiddelen (inclusief dranken en tabak) werden 4,4 procent duurder.

De prijsstijging van voedingsmiddelen is opvallend. De laatste maanden was deze juist een stuk lager, nadat consumenten in 2022 en 2023 flink meer geld kwijt waren aan de kassa voor hun boodschappen. 

Energie

In juni was je ook voor energie (inclusief benzine en diesel) duurder uit. De prijzen hiervan namen met 3,4 procent toe. Dat is overigens wel minder dan in mei.

Er is wel één categorie producten die goedkoper werd en dat is die van industriële goederen. Daarvan daalde de prijs met 0,5 procent.

De inflatiecijfers zijn nog voorlopig. Op 9 juli worden de definitieve inflatiecijfers gepubliceerd door het CBS. In de afgelopen maanden weken die nauwelijks af van de voorlopige cijfers.

ECB en de rente

De inflatie speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB verlaagde vorige maand voor het eerst sinds 2019 de rente in het eurogebied, omdat de inflatie wat daalde.

President Christine Lagarde van de ECB waarschuwde wel dat de strijd tegen de inflatie nog niet voorbij is. Verdere renteverlagingen zullen volgens haar per vergadering worden bekeken en afhankelijk van de economische cijfers die dan beschikbaar zijn.

Hoe schadelijk was de hoge inflatie van de afgelopen jaren nou eigenlijk? Z zocht uit:



Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment