Leger VS houdt honderden militaire vliegtuigen aan de grond om crash

Thierry de GraafDe Amerikaanse luchtmacht en marine houden de hele vloot aan de grond, meldde het Pentagon vannacht. Volgens buitenlandse media gaat het om meer dan vierhonderd Osprey-vliegtuigen die vanaf vandaag niet langer vliegen.

Voor kust van Japan

Eerder had Japan al aangekondigd de veertien Japanese Osprey-toestellen aan de grond te houden. Het Pentagon meldt dat die stap ook in de VS is genomen om ‘ieder risico uit te sluiten terwijl het onderzoek loopt’.

Vorige week crashte een Osprey op een trainingsmissie met aan boord acht Amerikanen voor de kust van Japan. Ooggetuigen meldden dat het toestel gekanteld en in brand gevlogen was voordat het in zee stortte.

Meerdere fatale ongelukken

De Osprey werd in 2007 geïntroduceerd na decennia van testvluchten. Sindsdien zijn er meerdere fatale ongelukken gebeurd met het toestel, dat motoren kan draaien zodat het zowel als een helikopter als een vliegtuig kan vliegen. Meer dan vijftig bemanningsleden zijn om het leven gekomen bij test- of trainingsvluchten met de Osprey-toestellen, meldt de BBC.

Nederland heeft geen Osprey-toestellen.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment