Landbouwgif in Noord-Hollands water: onderzoek ingesteld

Thierry de GraafVorige maand meldde milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) al dat in Noord-Hollands water het onkruidbestrijdingsmiddel dinoterb was gevonden. Dit middel werd volgens NH Nieuws vroeger in de bollenteelt gebruikt, maar is meer dan 25 jaar geleden door de Europese Unie verboden. 

Gevonden in natuurgebied

Het gif, dat kankerverwekkend kan zijn, is gevonden op meerdere plekken in de provincie. Zo is het ook gevonden in het natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog. De onkruidverdelger is vooral schadelijk voor zwangere vrouwen. Ook voor zoogdieren is het middel gevaarlijk. 

Het waterschap van Noord-Holland heeft gisteren een onderzoek aangekondigd. Het is nog totaal onduidelijk waar het gif vandaan komt. “Elke beschuldiging aan welk adres dan ook is voorbarig”, zegt Jos Beemsterboer, die bij het waterschap verantwoordelijk is voor waterkwaliteit.

Een bollenteler liet vorige week al aan NH Nieuws weten dat het middel in die branche niet meer gebruikt wordt. “Het is duidelijk dat het niet door ons komt. Die aanname slaat nergens op. Het komt uit de lucht, niet uit de landbouw.”

Het waterschap gaat ook de eigen meetdata controleren, ‘om echt zeker te weten of het klopt wat er staat’, zei een woordvoerder eerder.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment