Het Nederlands elftal kan een succes op een Europees kampioenschap voetbal, dat komende vrijdag begint, wel gebruiken. De laatste drie edities speelde Oranje een bijrol of deed het zelfs helemaal niet mee.
De laatste successen zijn van zestien jaar geleden, tijdens het EK van 2008. Onder leiding van bondscoach Marco van Basten waren de verwachtingen in een groep met Italië en Frankrijk, de twee WK-finalisten van 2006, niet zo hoog. Oranje imponeerde door beide landen te verslaan, met respectievelijk 3-0 en 4-1.
Na de zege in het laatste pouleduel op Roemenië (2-0), met veelal wisselspelers, was de euforie groot en droomde het Nederlands elftal van de titel. Guus Hiddink maakte daar als bondscoach van Rusland een einde aan door Oranje in de kwartfinale na verlenging met 3-1 uit te schakelen.
Bij het EK van 2012 begon de nationale ploeg, na de verloren WK-finale tegen Spanje van twee jaar eerder, juist wel als een van de titelfavorieten. In Oekraïne en Polen bleek Denemarken in het openingsduel verrassend te sterk voor het elftal van bondscoach Bert van Marwijk, waarna van alles misging, ook tussen de spelers onderling. Oranje verloor ook van Duitsland (2-1) en Portugal (2-1) en ging puntloos naar huis.
De UEFA liet in 2016 voor het eerst 24 in plaats van 16 landen meedoen aan de Europese eindronde. Na het vertrek van Louis van Gaal naar Manchester United, die met het Nederlands elftal als derde eindigde op het WK van 2014, leek het voor Guus Hiddink een prima instapmoment. Een van de slechtste periodes uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis diende zich echter aan en Oranje eindigde achter Tsjechië, IJsland en Turkije als vierde in de kwalificatie. Hiddink werd al binnen een jaar ontslagen. Oranje ontbrak daarna ook op het WK van 2018.
Ronald Koeman wist zich voor het vorige EK met Oranje wel te plaatsen. Dat toernooi werd om het coronavirus een jaar uitgesteld, tot 2021. Koeman vertrok tussentijds naar FC Barcelona en zijn opvolger Frank de Boer bereikte met zeges op Oekraïne (3-2), Oostenrijk (2-0) en Noord-Macedonië (3-0) de achtste finales van het EK. Daarin volgde, mede door een rode kaart voor Matthijs de Ligt in de beginfase van de tweede helft, uitschakeling tegen Tsjechië (0-2).
Oranje won het EK één keer (1988) en bereikte drie keer (1992, 2000 en 2004) de halve finales. In 1976, toen vier landen aan het toernooi meededen, werd Nederland derde.