Komt je amaryllis niet uit? Met deze tips wel!

Thierry de GraafEen amaryllis verzorgen is niet moeilijk. Maar toch wil het bij veel mensen nog wel eens mis gaan omdat er misverstanden ontstaan over de verzorging. ‘Moet ‘ie nou wel water krijgen of niet?’, ‘Kan ‘ie wel tegen die warme temperaturen in huis?’ En ‘waar kan ik ‘m het beste neerzetten?’. We leggen het je uit:

De amaryllis is – net als de tulp – eigenlijk een gewone bol die in het wild tot bloei komt in de lente. Omdat deze bol relatief weinig zonlicht nodig heeft en het ook goed doet in de bossen bracht dit mensen op het idee om de amaryllis in huis te laten bloeien. In eerste instantie in de lente, zoals de bol gewend is, maar later ook in de winter in combinatie met een aangename kamertemperatuur die de bloembol doet geloven dat het al lente is. In feite verzorg je de amaryllis dus het beste door ‘m een beetje voor de gek te houden en de natuurlijke omstandigheden van buiten na te bootsen. 

Hoe snel hoort een amaryllis te bloeien?

Een amaryllis hoort normaliter na zo’n acht tot tien weken te gaan groeien en bloeien. Staat ‘ie eenmaal volop in bloei, dan kun je hier zo’n vier tot acht weken van genieten, afhankelijk van het soort. 

De gewenste temperatuur

Aangezien de amaryllis dus begint te bloeien bij een temperatuur die ‘m aan de lente doet denken kun je het beste een kamertemperatuur van tussen de 15 en 25°C aanhouden. Wanneer de temperatuur merkbaar hoger wordt, stopt de bloem al snel met bloeien. Is de temperatuur te laag, dan komt die bloei niet eens op gang.

Als je dus een normale kamertemperatuur aanhoudt komt de amaryllis dus vanzelf op. Maar let wel op: zet de plant niet boven of naast de verwarming, aangezien het daar veel warmer is dan in de rest van de kamer. En wil je écht extra lang genieten van je bloeiende amaryllis, zorg dan voor een temperatuur tussen de 15 en de 20°C, dan houdt ‘ie het nog net even langer vol.

Geef water op het juiste moment

Op de vraag of de amaryllis water nodig heeft kunnen we duidelijk zijn: ja, maar… alleen als ‘ie in bloei is. Wanneer de stengel hoger reikt dan de lengte van je vingers is de plant groot genoeg om besprenkeld te worden met water. Het is belangrijk dit regelmatig te doen, maar voorkom dat de bol nat komt te staan omdat dit voor verrotting zorgt.

In een potje of met gekleurd jasje

Hoewel de bloemen van de amaryllis prachtige kleuren kunnen krijgen zijn de bollen nou niet bepaald mooi. Daarom worden de bollen vaak weggewerkt in een potje, of worden de bollen voorzien van een waxlaag met een mooi kleurtje zodat je ze gewoon los kunt neerzetten.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment