Kijkers Een Huis Vol emigreert zien emigratie van familie Jelies nu al somber in

Thierry de GraafIn Een Huis Vol emigreert verwezenlijken de familie Jelies en de familie Kraan hun droom door te emigreren. Johan en Janneke Jelies vertrekken met hun kroost naar Spanje, Ivan en Linda Kraan verkassen met het gezin naar Limburg. Zoals kijkers van Ik Vertrek al gewend zijn, gaat dat met de nodige tegenslagen en taalbarrières.

De tijd dringt voor de familie Jelies. Hun huis in Tollebeek is namelijk al verkocht, maar ze hebben nog geen woning in Spanje en ook nog geen plannen paraat als ze eenmaal in España zijn. Kijkers merken op dat de emigratie vooral Johans droom lijkt te zijn. ‘Die Johan wil iets en sleept heel het gezin mee de afgrond in’, pent een kijker die de buik vol heeft van pa Jelies. Een ander noemt de ‘zelfoverschatting’ die hij zou hebben ‘tenenkrommend’. 

“Frikandellen speciaal gaan we wel missen”, zegt moeder Janneke over het naderende Spaanse avontuur. En hoewel de kinderen al Spaanse les krijgt, laat de voorbereiding op de emigratie verder dus te wensen over. ‘Gaan ze nou echt drie maanden van tevoren pas kijken waar en óf ze überhaupt in Spanje een huis kunnen kopen?! Dit plan werk je toch minstens twee jaar van tevoren uit?!’ vraagt een kijker zich hardop af. ‘Nu al de domste beslissing van het jaar: de familie Jelies emigreet naar Spanje’, klinkt het ook.

 

En de Kraantjes? Zij hebben de planning is beter op orde; ze gaan namelijk een camping runnen. Maar ook hun emigratie-avontuur gaat stroef van start. Vader Ivan is duidelijk prikkelbaar en heeft de Franse taal nog niet onder de knie – en laten we weerlijk zijn, de Engelse ook niet: “Do you speak English or Netherlands?” Zijn oudste zoon is duidelijk zijn grootste criticus en wijst pa dan ook graag op zijn fouten. Wie vergeet nou een afvalpas als je naar de gemeentereiniging gaat! En hoewel het afscheid nog moet komen, krijgt moeder Linda – die twee van de zeven kinderen in Nederland achterlaat – het al even te kwaad bij het inpakken van de spullen. 

Naast kritiek en verbijstering, uiten kijkers ook bewondering over ‘deze sprong in het diepe’.

Een Huis Vol emigreert is elke vrijdag om 21.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1 en kun je hier terugkijken. Via NPO Start kun je de afleveringen vooruit kijken.

We spraken de families over hun emigratie: Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment