Kandidaten breken door videoboodschap in Expeditie Robinson na ‘rotkeuze’

Thierry de GraafDe expeditieleden worden in Expeditie Robinson dit keer op de proef gesteld met een evenwichtsoefening, waarbij de kandidaten zo snel mogelijk een toren van acht blokken met daarop een balletje moeten bouwen op een wiebelig platform. De beloning? Immuniteit, een bezoek aan winnaarseiland met twee medekandidaten én een persoonlijke videoboodschap van het thuisfront voor alle drie.

Na het horen van de prijs is iedereen vastberaden om te winnen. Guido Spek, Floris Göbel en Willem zijn de eersten die bij het plateau aankomen en de strijd met elkaar mogen aangaan. Het parcours is lastig, de druk ligt hoog en de kandidaten racen nek-aan-nek. Uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn van deze proef en dat is Willem.

Willem laat weten dat hij graag Guido en Floris meeneemt naar winnaarseiland, aangezien het zo’n nek-aan-nek-race was. Guido is blij verrast: “Het voelt na de laatste eilandraad een beetje alsof er twee kampen ontstaan zijn en Willem doorbreekt dat gevoel door Floris en mij mee te nemen.”

Presentator Art Rooijakkers zet Willem echter voor nog een andere lastige keuze. Hij moet namelijk een keuze maken uit een heerlijke inktvis die hij zo kan meenemen, één van de drie kokers met daarin een extra stem, de Peluang-munt of helemaal niets. Vastberaden kiest Willem voor de inktvis.

En net als Willem denkt dat hij naar winnaarseiland mag vertrekken met zijn inktvis, wordt hij nog één keer voor een moeilijke keuze gesteld. “Misschien wel de lastigste van allemaal”, begint Art. De kandidaten die naar het winnaarseiland gaan, krijgen namelijk als enigen een videoboodschap van het thuisfront. Als Willem besluit de inktvis niet mee te nemen, krijgt de rest van de groep ook een boodschap van thuis te zien.

“Echt een rotkeuze”, spreekt Willem uit. Zet hij zijn eigen belang voorop of het welzijn van de groep? Zonder aarzeling besluit hij de inktvis links te laten liggen, zodat de rest ook een boodschap van thuis krijgt. En daar reageert de hele groep ontzettend blij en dankbaar op. “Daar ga ik heel veel kracht uithalen, zo de laatste dagen”, besluit Mark Baanders. “Dat wordt echt een energiedrankje voor mij.” 

De persoonlijke videoboodschappen brengen een golf van emoties teweeg bij de expeditieleden. Zo krijgt Willem een bericht van zijn moeder, stiefvader en vriendin. De acteur barst direct in tranen uit bij het zien van zijn dierbaren. “Wat een teringlijers zijn het toch ook”, zegt hij door zijn tranen heen. “Ik heb op Schiphol mijn vriendinnetje een envelop gegeven met briefjes, voor iedere dag dat ik weg ben een briefje en een foto van ons, om zo toch contact te kunnen hebben. Ik heb zoveel zin om weer bij hen aan de keukentafel te zitten.” De boodschap geeft Willem de kracht om nog even door te zetten. 

Ook bij Mark komt de boodschap van zijn vriend, moeder en hondje hard binnen. De tranen stromen over zijn wangen. “De videoboodschap was nog mooier dan gedacht. Ik heb anderhalf jaar geleden mijn eigen thuis gecreëerd, mijn eigen familie. Ik ben dankbaar dat ik hen mag missen. Ik voel me dubbel en dwars gesteund.”

Expeditie Robinson zie je iedere zondag om 20.00 uur bij RTL 4. Aflevering gemist? Terug- én vooruitkijken kan bij Videoland.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment