Kaag kijkt ‘teleurgesteld’ terug op Rutte IV: ‘Al moe toen we begonnen’

Thierry de GraafDat zegt ze in een gesprek met NPO Radio 1. Daarin blikt ze uitgebreid terug op de lange formatie en het kabinet dat erop volgde.

Ze kijkt terug op ‘een periode van intensieve samenwerking’ die vooral voor haar familie zwaar is geweest. Kaag keerde terug naar Nederland na een buitenlandse functie. De verruwde samenleving die ze bij terugkomst aantrof, is haar tegengevallen.

Kaag kreeg de afgelopen jaren als minister ook te maken met doodsbedreigingen en voor haar huis stond een man met een brandende fakkel. In een rechtszaak tegen een van haar bedreigers zei ze bang te zijn om de post te openen:

Het kabinet Rutte IV kende volgens Kaag al vanaf de formatie problemen. Die duurde maar liefst 299 dagen. “Het heeft te lang geduurd”, zegt Kaag erover. “Het was heel moeilijk. Als ik terugkijk waren we al bijna moe en uitgeput voordat we aan het kabinet begonnen.”

‘Veel gedaan, ondanks problemen’

Ook de samenstelling van het kabinet was een probleem: daarin zaten dezelfde partijen als in Rutte III, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. “Er was sprake van metaalmoeheid tussen en binnen de partijen. Je kan niet alsmaar door in dezelfde samenstelling”, constateert Kaag achteraf.

Kort na de formatie van het kabinet ‘kwam de oorlog in Oekraïne er overheen’ en kampte Nederland met torenhoge inflatie, oordeelt Kaag. Ondanks die ‘grote problemen’ heeft Rutte IV volgens de demissionair minister veel kunnen doen. Ze zegt te hopen dat ‘als het stof is neergedaald, mensen zullen zien wat er juist ook goed is gegaan’.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment