VOLENDAM • In 1965 begon het, eerst aarzelend met een dikke popsaus die ver af stond van waar de formatie zonder naam later mee zou doorbreken; de zo geroemde palingsound. Met Annie Schilder en later met Carola Smit in haar gelederen, scoorde BZN hit na hit met Jan Keizer als frontman. In 2007 trekt Jan, na meer dan 40 jaar, de stekker uit BZN met een emotioneel beladen ‘grand finale’ in Ahoy als gevolg. Drie jaar later, op voorspraak van Mies Bouwman († 26.02.2018), worden Jan en Annie herenigd voor haar 80e verjaardag. Jan & Anny pakken de draad weer op hierna en scoren met ‘Take Me To Ibiza’ meteen weer een grote hit. Succesvolle theatertoers en enkele albums volgen en het tweetal is ook tot in Roemenië en Zuid-Afrika weer hot als zij de hits van BZN weer tot leven brengen. Denk aan ‘Mon amour’, ‘Banjoman’, ‘Yeppa’, ‘Old Calahan’, ‘Take Me To Ibiza’, ‘Just An Illusion’, ‘Rocking The Trolls’, ‘Blue Eyes’, ‘Amore’, ‘Summertime’, ‘Lady Mccorey’, ‘Chanson D’amour’, ‘La France’, ‘Le Legionnaire’, slechts een kleine greep megahits uit de BZN-stal. Bijna 10 jaar na zijn hereniging met Anny, heeft de onlangs 70 jaar geworden Jan, aangegeven te zullen gaan stoppen met optreden. Er volgt nog één grote tour van 32 shows met een 8-koppige band dat komende oktober, november en december gaat plaatsvinden, een tweede ‘grand finale’ dus. Afscheid van één van de mensen die enorme invloed heeft gehad, én nog steeds heeft.. op de Nederlandse muziek; Jan Keizer! Klik hier voor de toerdata. HollandseHitsForum.nl was erbij in 2010 tijdens de presentatie in Volendam van het eerste Jan & Anny-album ‘Together Again’ en later ook tijdens een van de theatertoers. Hieronder een sfeerimpressie uit 2013 van hun show in Harderwijk aangevuld met foto’s uit 2010 en 2013.

 

SFEERIMPRESSIE THEATERTOER JAN & ANNY

‘The Two Of Us’… een vrolijkmaker !

Na het album en de gelijknamige eerste theatertoer ‘Together Again’ is de comeback van Jan & Anny definitief. In 2010 durfden zij nog niet verder te kijken maar een tweede album is bijna uit, een tweede theatertoer loopt en dan hebben we het nog niet eens over de gigantische successen in Roemenië. Vrijdag 25 januari jl. woonde HollandseHitsForum.nl het theaterconcert van ‘The Two Of Us’ bij in theater van Harderwijk en spraken wij uitgebreid met dit tweetal.

BZN stopt in 2007! Zo kwam toch best plots na ruim 40 jaar een eind aan de meest succesvolle Nederlandse band aller tijden. Maar het had niet veel gescheeld of er was al een reünie gekomen op het moment dat Mies Bouwman, in Theater Het Park in Hoorn eind december 2009, haar tachtigste verjaardag viert. Zij wilde nog één keer BZN terug! Zo kort na het stoppen van BZN, dat gepaard ging met zeer veel emoties bij zowel fans als de bandleden, vond leadzanger Jan Keizer het niet verstandig de band voor deze gelegenheid weer bij elkaar te brengen: “Dan zou het lijken alsof we weer bij elkaar zouden zijn- of konden komen”, aldus Jan. En zo kwam men bij Anny Schilder terecht. Zij had BZN verlaten in 1984 om meer tijd aan haar gezin te kunnen besteden. Toen al werd gedacht dat haar vertrek het einde van BZN zou betekenen. Maar de toen 20-jarige Carola Smit zou Anny’s plaats naast Jan innemen tot 2007. Jan en Anny hadden elkaar al 26 jaar niet gesproken. Onvoorstelbaar haast! Een op z’n zachts gezegd uiterst verrassende hereniging vond dus plaats op dat podium van het theater in Hoorn bij de jarige Mies!

Maar wat klonken zij goed samen, die klik was er weer of nog steeds! Anderhalf jaar na die opmerkelijke hereniging, is het in september 2010 niet toevallig Mies Bouwman die bijgestaan door Gerard van Bezij (André van Duin) het eerste album uitreikt aan het nieuwe duo; Jan & Anny. Het album met die toepasselijke titel ‘Together Again’ is dan meteen al goud terwijl de ‘debuutsingle‘ Take Me To Ibiza uitgroeit tot een hit. De media smult van deze hereniging maar er zijn ook BZN-fans die veel moeite hebben met het feit dat Jan Keizer nu ineens weer de BZN-liedjes ten gehore brengt maar dan met Anny Schilder. In het televisieprogramma Fans zien we dan ook boosheid en veel emoties. Jan zegt hier nu over in een interview met HHF: “Dat is nu helemaal omslagen, ze zijn nu allemaal weer fan van Jan & Anny, mooi he”?

Noem het een tweede leven of misschien zelfs wel een derde, Jan Keizer heeft het zelfs over een jongensboek als hij praat over wat zij nu meemaken in Roemenië: “Duizenden mensen in de zalen en meer dan 20 televisiecamera’s bij een persconferentie, das ongekend! Het schijnt dat ons dat ook te wachten staat in Moldavië en Hongarije”, zo verteld Jan glunderend van trots. Natuurlijk worden zij in Oost-Europa aangekondigd als Jan & Anny maar de naam BZN valt ook dan, en er worden zelfs spandoeken ontrold daar met de naam van deze band uit dat beroemde Hollandse vissersdorp.

De repetities zitten er net op in Theater Harderwijk als Jan & Anny aanschuiven voor een uitgebreid interview. Bij die repetities worden nummers gespeeld van het op 14 februari a.s. officieel te lanceren album; ‘The Two Of Us’. En dan al valt op dat het plezier afstraalt van Jan, Anny en de bandleden. ‘Light up my day’ en ‘I’ll be there’, compleet nieuwe nummers worden gespeeld voor dan nog een lege zaal. Plezier is echt het sleutelwoord om met elkaar gedurende enkele maanden te kunnen toeren langs onze theaters. Die lach van bij de repetities zien we twee uurtjes later steeds weer terug, maar dan bij het concert.

Het publiek krijgt hierbij een mix voorgeschoteld van BZN-repertoire, liedjes van het eerste album ‘Together Again’, verrassende medleys en meteen ook al vijf nummers van het aankomende album ‘The Two Of Us’. Bij de vorige toer werd men ook getrakteerd op een hilarisch optreden van Tina Jones (Zus van Tom) maar bij deze tweede theaterreeks verscheen ineens een act die zo uit de TV-Kantine (RTL4) zou kunnen zijn gelopen: Ditmaal dus een niet al te stevig zittende vetkuif, knikkende knieën en een glitterjasje op rock ’n roll-hits uit de zestiger jaren. Voor de meeste mannelijke toeschouwers een enorme verbetering ten opzichte van dat te korte en vrij weinig verhullende minirokje waarin Tina Jones zich in de vorige toer openbaarde. Het publiek waaronder zich ook Koos Alberts bevond, genoot van de show. Maar dit geldt zeker óók voor de drie vrouwen en zeven mannen op de bühne. Zelfs een polonaise schiet meermalen door de zaal, toch niet geheel gebruikelijk in de theaterwereld. Het ogenschijnlijke gemak, hun losheid, de humor en vooral het plezier zorgt voor een fijne interactie met het publiek in de zaal. Kortom ‘The Two Of Us’ is een geweldige show; gevarieerd, verrassend, herkenbaar, vermakelijk, amusant en steekt muzikaal gezien voortreffelijk in elkaar met Jan en Anny als stralend middelpunt.

“Je moet het eerst altijd even zien. We hebben een fantastische carrière en tijd gehad met BZN, maar je weet nooit wat er gebeurd. Daarnaast waren er ook mensen die wat gereserveerd waren en dus zeiden we in 2010;  ‘we zien wel waar het schip strand’. Maar nu een tweede album, een tweede toer, dat enorme succes in Roemenië en in 2013 gaan we naar Moldavië en Zuid-Afrika. En nu zeg ik dat dus wel: ‘We gaan door”, aldus Jan Keizer!

Meer info via deze website

Volgen
Facebook
Facebook
Instagram
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.