En als er geen extra geld wordt vrijgemaakt, waarschuwen scholen, het Rode Kruis en het Jeugdeducatiefonds (JEF) in een brief aan de Tweede Kamer, wordt de laatste schoolmaaltijd nog voor de kerstvakantie geserveerd. Dat schrijft het AD.
Het schoolmaaltijdenprogramma kost jaarlijks tussen de 100 en 130 miljoen euro.
De Tweede Kamer stemde in september vorig jaar nog voor een motie van D66 en Volt die opriep de gratis maaltijden voortaan altijd aan te bieden. Ook de huidige coalitiepartijen waren daar voor, maar spraken er bij de formatieonderhandelingen niets over af.
Ondersteuning
Scholen komen in aanmerking voor het schoolmaaltijdenprogramma als minstens 30 procent van de leerlingen uit een gezin komt met een relatief laag inkomen. Leerlingen bij wie het niet vanzelfsprekend is dat de koelkast goed is gevuld, krijgen dan een maaltijd op school of het Rode Kruis biedt ondersteuning aan ouders/verzorgers in de vorm van een boodschappenkaart.
D66 en Volt, initiatiefnemers van de schoolmaaltijden, komen bij het debat over de Voorjaarsnota morgen met een voorstel om financiering voor het komende jaar veilig te stellen. Het gaat om 166 miljoen euro.