Interview Carlson met Poetin vannacht te zien: dit zeggen de experts

Thierry de GraafDe afgelopen dagen zwollen de geruchten over een eventueel interview met de Russische president al aan. Dinsdag liet Tucker Carlson weten dat hij Vladimir Poetin gaat interviewen. Het resultaat is vannacht te zien. 

De oud-Fox News presentator vindt het zijn ‘plicht’ om Amerikanen te informeren over wat er aan de hand is in Oekraïne en om het verhaal van Poetin te delen. 

Carlson vindt dat Amerikanen eenzijdig nieuws voorgeschoteld krijgen en ongeïnformeerd zijn, omdat ‘niemand hen de waarheid vertelt’, zo beweerde hij in een video. 

Russische staatsmedia verspreidden de afgelopen dagen foto’s en video’s van het bezoek van Carlson aan Moskou.

Carlson had eerder al eens geprobeerd om naar Moskou af te reizen voor een interview, maar dat werd volgens de presentator toen gedwarsboomd door Washington. De populaire presentator werd in april 2023 ontslagen door Fox News, daarna zei hij op X verder te willen. 

‘Zijn grote droom’

Volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan is het interviewen van Poetin de ‘grote droom’ van Carlson. De afgelopen jaren heeft de oud-Fox News presentator niet onder stoelen of banken gestoken dat hij pro-Poetin is en dat het Westen last heeft van een ‘irrationele haat’ tegen de Russische president.

Zo’n interview komt Carlson goed van pas, vertelde Mouthaan deze week. “Tot voor kort was hij nog een beroemde tv-presentator met dagelijks ruim 3 miljoen kijkers, maar nu is hij afgezakt naar de randen van de complottheorieën.” 

Met een ronkend affiche op Instagram kondigde Carlson het tijdstip van het interview aan:

Het zou kunnen dat Carlson zich met dit interview weer in de kijker wil spelen, denkt Mouthaan. Het wordt in ieder geval om primetime (18.00 uur) in de Verenigde Staten gelanceerd.  

Kan impact hebben

Een interview met Poetin kan volgens Mouthaan behoorlijk wat impact hebben, zeker nu veel Amerikanen in rechtse kringen twijfelen over de steun aan Oekraïne. “Het kan leiden tot een soort volhardendheid op rechts dat het inderdaad niet goed is om Oekraïne te steunen.”

Carlson is de eerste westerse journalist die president Poetin één op één interviewt sinds het uitbreken van de oorlog, inmiddels bijna twee jaar geleden. 

Geen kritische vragen

Ruslandkenner Hubert Smeets zei deze week tegen RTL Nieuws dat Poetin het interview waarschijnlijk ook wel ziet zitten. “In Rusland wordt Carlson gepresenteerd als de stem van het gezond verstand in Amerika, de man die wél begrijpt hoe het zit en als een bondgenoot van de Russische regering.” 

En op kritische vragen hoeft hij Poetin ook niet te rekenen, vult Mouthaan aan. “Die worden niet gesteld door ultrarechtse propagandamakers.”

Het interview is te zien op de website van de oud-presentator en zijn kanaal op X.

Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment