In cel mishandelde Belgische gevangene mag met enkelband naar huis

Thierry de GraafDe 41-jarige man zat in voorlopige hechtenis in de gevangenis van Antwerpen toen het misging. Hij was aangehouden voor een poging tot moord op de partner van zijn ex-vriendin. In de stampvolle gevangenis van Antwerpen deelde hij een cel met vijf mannen.

Twee weken geleden werd hij in die cel met talloze verwondingen aangetroffen en overgebracht naar de intensive care van het ziekenhuis. De zware mishandelingen waren blijkbaar al enkele dagen aan de gang zonder dat het gevangenispersoneel iets in de gaten had.

Op beelden die verschenen op sociale media was te zien dat het slachtoffer met een bezemsteel werd verkracht. Ook moest hij brood met uitwerpselen eten. “Het is een vorm van ontmenselijking die ik nog nooit eerder heb gezien”, zei zijn advocaat tegen Belgische media. 

Door een staking in de gevangenis duurde het lang voordat medewerkers de situatie ontdekten, meldden Belgische media eerder. 

Celgenoten verdacht

Drie van zijn celgenoten worden verdacht van poging tot moord, verkrachting, foltering en mensonterende behandeling. De twee anderen worden verdacht van verzuim: zij hadden van het Openbaar Ministerie in moeten grijpen. 

Het slachtoffer is inmiddels aan de beterende hand en mag het ziekenhuis vandaag verlaten. “Mentaal is er nog zeer veel ondersteuning nodig en moet men bekijken op welke manier we dat best aanpakken”, zegt zijn advocaat tegen VRT. 

Het is niet het enige incident in een Belgische cel deze maand. Een andere gevangene werd mishandeld en raakte ernstig gewond aan zijn anus.  

Die mishandelingen zorgden voor grote verbijstering in België. Volgens de vakbonden was de mishandeling ‘een direct gevolg’ van jarenlange overbevolking in de gevangenissen en onderbezetting bij de bewaking. 

De minister van Justitie, Paul van Tigchelt, beloofde in een brief ‘de uitzonderlijk moeilijke werkomstandigheden te verbeteren’. Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment