IMF: opkomst AI raakt wereldwijd bijna vier op tien banen

Thierry de GraafVooral rijkere landen kunnen volgens haar profiteren van de voordelen van nieuwe technische mogelijkheden, maar krijgen ook meer te maken met de nadelen zoals een dreigende terugloop van de werkgelegenheid omdat AI werk van mensen overneemt.

Lonen onder druk

Ook de lonen zouden hierdoor onder druk kunnen komen te staan.

De kans is groot dat AI zorgt voor meer ongelijkheid op de wereld, waarschuwt de topvrouw van de VN-organisatie. Werknemers die bijvoorbeeld minder kunnen werken door AI en daardoor een lager inkomen hebben, raken achter op de mensen die door de technologie productiever kunnen werken en meer kunnen verdienen.

Armere landen hebben volgens de IMF-topvrouw waarschijnlijk minder voordeel van AI. Veel van deze landen hebben daar namelijk niet de mensen met de juiste vaardigheden voor of de infrastructuur, aldus Georgieva.

Ongelijkheid voorkomen

Daarom kan de technologie ook de ongelijkheid tussen landen vergroten.

Overheden zouden zich er volgens haar voor in moeten zetten om de ongelijkheid door de opkomst van AI zoveel mogelijk te voorkomen. Landen moeten volgens haar uitgebreide vangnetten opzetten en omscholing aanbieden aan mensen die door kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld hun baan kwijt kunnen raken.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment