Huis VS wil dat Tiktok niet langer in Chinese handen blijft

Thierry de GraafEen wetsvoorstel hierover kreeg brede steun in het Huis, maar nu moet de Senaat het nog goedkeuren. Leden van zowel de Republikeinen als de Democraten steunden het voorstel. In totaal stemden 352 leden voor en 65 tegen.

Als het voorstel inderdaad wet wordt, moet eigenaar ByteDance zich binnen ongeveer een halfjaar uit de Amerikaanse tak van de video-app terugtrekken om een verbod te voorkomen. Het is nog maar de vraag of de Chinese overheid de verkoop zou toestaan.

Gebeurt dat niet binnen een half jaar, dan wordt appstores verboden om de app nog langer aan te bieden. “Als de app niet verkocht wordt – zoals het doel is van die wet – dan wordt de app dus effectief verboden”, zegt  Teunis.

170 miljoen gebruikers in de VS

TikTok heeft in de Verenigde Staten ongeveer 170 miljoen gebruikers. Een van hen is de Amerikaanse president Joe Biden, die het platform gebruikt voor zijn verkiezingscampagne. Het Witte Huis zegt net als de Republikeinse en Democratische mede-indieners van het voorstel in het Huis dat de wet ook niet gericht is op een TikTokverbod, maar op terugtrekking van ByteDance.

Voorstanders van de wet zeggen dat TikTok een bedreiging vormt voor de Amerikaanse veiligheid omdat gegevens van de gebruikers bij de Chinese overheid terecht zouden kunnen komen. 

TikTok spreekt dit tegen en ook de Chinese overheid zegt dat nooit is aangetoond dat TikTok gevaarlijk is. China spreekt van pestgedrag en zegt dat de VS zelf ook de gevolgen van een eventueel verbod zal ondervinden.Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment